PNDR: Cum sunt selectate proiectele cu fonduri europene pentru fermele mici

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fermierii romani care doresc sa isi creasca productivitatea exploatatilor agricole au posibilitatea sa acceseze fonduri europene nerambursabile, in valoare de 15.000 de euro pe proiect, pentru dezvoltarea fermelor mici, in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020.

Mai exact, scopul investitiilor sprijinite prin submasura 6.3 – „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” este acela de a creste competitivitatea exploatatilor agricole prin dotarea cu utilaje si echipamente performante in raport cu structura agricola actuala, precum si de a imbunatati calitatea activelor fixe.

Pentru a avea prioritate la finantare, un proiect trebuie sa obtina un punctaj cat mai mare, potrivit Ghidului solicitantului. Printre criteriile de acordare a punctajului se numara si nivelul de calificare in domeniul agricol al solicitantului.

Astfel, daca solicitantul este posesor de diploma de studii superioare in domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrara, va beneficia de 20 puncte. In cazul in care solicitantul a absolvit studii postliceale si/sau liceale in domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrara, acesta va primi 15 puncte.

Daca solicitantul prezinta dovada urmarii unui curs de calificare de minimum Nivel I in domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrara finalizat cu un certificat de competente profesionale eliberat de un furnizor de formare profesionala a adultilor recunoscut de catre Autoritatea Nationala pentru Calificari (ANC), acesta va primi 10 puncte.

In cazul in care solicitantul prezinta dovada de absolvire a unor cursuri de initiere/instruire/specializare in domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrara, care nu necesita un document eliberat de formatorii recunoscuti de catre ANC si presupune un numar de ore sub numarul de ore aferent Nivelului I de calificare profesionala, acesta va beneficia de 5 puncte.

Un alt principiu in baza caruia sunt selectionate proiectele este si cel al sectorului prioritar care vizeaza sectorul zootehnic (bovine, apicultura, ovine si caprine) si vegetal (legumicultura, inclusiv productia de material saditor, pomicultura si productia de seminte).

Sector vegetal:

 • Legumicultura (se refera atat la legumele in câmp cât si la cele in spatii protejate, inclusiv ciupercariile din spatiile climatizate), se accepta si producere de material saditor/samânta de legume – 15 puncte
 • Producere de samânta/material saditor (inclusiv pentru pepiniere pomicole si viticole) – cu exceptia celor pentru legumicultura – 12 puncte
 • Pomicultura, exceptând pepinierele pomicole – 10 puncte

Sectorul zootehnic:

 • Bovine – 15 puncte
 • Apicultura – 12 puncte
 • Ovine si caprine – 10 puncte

Nu in ultimul rand, vor fi prioritizate investitiile care se regasesc in cadrul unei zone cu potential agricol dezvoltat.

 • Proiectul este implementat intr-o zona cu potential ridicat – 30 puncte
 • Proiectul este implementat intr-o zona cu potential mediu – 25 puncte

Incadrarea in tipul de potential (ridicat sau mediu) se va face tinând cont de nota de bonitare a terenurilor din UAT-ul unde figureaza cultura predominanta existenta/ infiintata raportat la total valoare SO, in baza Studiului ICPA – „Sinteza studiului privind Zonarea potentialului de productie agricola si a potentialului de dezvoltare a investitiilor in activitatile de procesare agro-alimentara, estimarea necesarului de stocare si procesare pe zone” din Anexa nr. 11 la Ghidul Solicitantului.

De asemenea, puncte importante se pot obtine si daca solicitantul detine o ferma de familie.

 • Prioritizarea fermelor de familie conform definitiei din OUG nr. 43/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, care se incadreaza in dimensiunea fermei mici (8.000 – 11.999 € SO) – 30 puncte

Un ultim criteriu in baza caruia sunt prioritizate investitiile este cel al raselor sau soiurilor autohtone.

 • Solicitantul demonstreaza ca detine/dezvolta la nivelul exploatatiei agricole si prevede in cadrul Planului de Afaceri ca va pastra / dezvolta, pe toata durata de implementare a acestuia, nucleul de rase indigene, respectiv soiuri autohtone (indiferent de ponderea acestora masurata in SO) – 5 puncte.

Sprijinul public nerambursabil se acorda pentru o perioada de maximum 3/ 5 ani (perioada de 5 ani se aplica doar pentru sectorul pomicol) si este de 15.000 de euro, procentul de finantare nerambursabila fiind de 100%.

Sprijinul pentru dezvoltarea fermelor mici se va acorda sub forma de prima in doua transe, astfel:

 • 75% din cuantumul sprijinului la semnarea Deciziei de Finantare;
 • 25% din cuantumul sprijinului se va acorda cu conditia implementarii corecte a Planului de Afaceri, fara a depasi 3/5 ani (5 ani pentru exploatatiile pomicole), de la data semnarii Deciziei de Finantare de catre Directorul General Adjunct CRFIR.

Pentru intrega perioada de programare 2014 – 2020 Romania beneficiaza de o alocare financiara totala de 9,47 miliarde de euro. De asemenea, alocarea bugetara totala a Masurilor implementate la nivelul AFIR se ridica la 4,87 miliarde de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE