septembrie 19, 2021

afir

PNDR: Cum sunt selectate proiectele cu fonduri europene pentru ferme mici

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fermierii romani pot accesa fonduri europene de pana la 15.000 de euro pe proiect in cadrul Submasurii 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2020.

In cazul dezvoltarii fermelor mici, principiul finantarii nerambursabile este transformarea structurala si deschiderea spre piata a fermelor mici cu potential de a deveni intreprinderi agricole viabile, precum si de a creste capacitatea de a identifica noi oportunitati de valorificare a productiei acestora.

Pentru a avea cele mai mari sanse la accesarea fondurilor europene, este important ca solicitantii sa cunoasca principiile pe baza carora sunt selectate proiectele in cadrul Submasurii 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici.

Calificarea solicitantului

Unul dintre principii este cel al nivelului de calificare al solicitantului in domeniul agricol. Astfel, solicitantii care au absolvit cu diploma de studii superioare in domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrara vor primi 20 de puncte. Solicitantul care a absolvit studii postliceale si/sau liceale in domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrara va beneficia de 15 puncte.

De asemenea, solicitantul care prezinta dovada urmarii unui curs de calificare de minimum Nivel I in domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrara finalizat cu un certificat de competente profesionale eliberat de un furnizor de formare profesionala a adultilor recunoscut de catre Autoritatea Nationala pentru Calificari (ANC) sau care prezinta recunoasterea de catre un centru de evaluare si certificare a competentelor profesionale obtinute pe alte cai decât cele formale autorizat ANC a competentelor dobândite ca urmare a experientei profesionale va beneficia de 10 puncte

Nu in ultimul rand, solicitantul care prezinta dovada de absolvire a unor cursuri de initiere/instruire/specializare in domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrara, care nu necesita un document eliberat de formatorii recunoscuti de catre ANC si presupune un numar de ore sub numarul de ore aferent Nivelului I de calificare profesionala va primi 5 puncte.

Sectorul prioritar

Un alt principiu pe baza caruia sunt selectionate proiectele este si cel al sectorului prioritar care vizeaza sectorul zootehnic (bovine, apicultura, ovine si caprine) si vegetal (legumicultura, inclusiv productia de material saditor, pomicultura si productia de seminte).

Mai exact, in sectorul vegetal, se vor acroda 15 puncte pentru legumicultura (se refera atât la legumele in câmp cât si la cele in spatii protejate, inclusiv ciupercariile din spatiile climatizate), se accepta si producere de material saditor/samânta de legume. Producere de samânta/material saditor (inclusiv pentru pepiniere pomicole si viticole) – cu exceptia celor pentru legumicultura este notata cu 12 puncte, iar pomicultura cu 10 puncte.

In sectorul zootehnic, sunt prioritizare investitiile in sectorul de crestere al bovinelor (15 puncte), in apicultura (12 puncte) si in sectorul de crestere a ovinelor si caprinelor (10 puncte).

Potentialul agricol al zonei

Un alt principiu luat in calcul este si cel al zonei care vizeaza zonele cu potential determinate in baza studiilor de specialitate. Astfel, daca proiectul este implementat intr-o zona cu potential ridicat se vor acorda 30 de puncte, iar daca proiectul este implementat intr-o zona cu potential mediu – 25 de puncte.

Principiul fermelor de familie

Prioritizarea fermelor de familie conform definitiei din OUG nr. 43/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, care se incadreaza in dimensiunea
fermei mici (8.000 – 11.999 € SO). Se vor acorda in acest caz 30 de puncte.

Principiul raselor/soiurilor autohtone

In cazul in care solicitantul demonstreaza ca detine/dezvolta la nivelul exploatatiei agricole si prevede in cadrul Planului de Afaceri ca va pastra / dezvolta, pe toata durata de implementare a acestuia, nucleul de rase indigene, respectiv soiuri autohtone (indiferent de ponderea acestora masurata in SO*), acesta va primi in plus 5 puncte.

O exploatatie agricola nu poate primi sprijin decat o singura data in cadrul submasurii 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, din PNDR 2014-2020, in sensul ca exploatatia nu poate fi transferata intre 2 sau mai multi fermieri, beneficiari ai sprijinului prin aceasta submasura.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE