PNDR: Cum se evalueaza proiectele cu fonduri europene pentru exploatatii pomicole

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Proiectele cu fonduri europene care vizeaza investitiile in exploatatii pomicole sunt prioritizate de AFIR pe baza mai mult criterii precum specia pomicola, sistemul de cultura, cat si nivelul de calificare a solicitantului de fonduri europene.

Evaluarea proiectelor se realizeaza lunar pentru proiectele ce au un punctaj estimat (autoevaluare /prescoring) mai mare sau egal decat pragul de calitate lunar mentionat in anuntul licitatiei anuale de proiecte. Pentru aceasta submasura pragul minim este de 10 de puncte si reprezinta pragul sub care niciun proiect nu poate intra la Finantare, se noteaza in Ghidul solicitantului aferent Submasurii 4.1a – Investitii in exploatatii pomicole.

Primul principiu luat in considerare de catre AFIR este cel al speciei pomicole. Prioritare sunt piersicul, nectarinul si caisul, care primesc cele mai multe puncte (10p). Arbustii sunt cotati cu 8 puncte, ciresul cu 6 puncte, iar marul cu 4 puncte.

Un alt principiu de selectie este cel al dimensiunii fermei. Solicitantul detine in proprietate si/sau folosinta o exploatatie agricola cu dimensiunea economica de 8.000 – 11.999 SO (productie standard), la data depunerii Cererii de Finantare (5 puncte).

De asemenea, inca un principiu luat in calcul pentru selectia proiectelor cu fonduri europene este si cel al sistemului de cultura. In cazul in care investitia vizeaza un sistem de cultura superintensiv sau/si in spatii protejate, se ofera 10 puncte, in cazul in care vorbim de o livada intensiva, se vor acorda 8 puncte, iar daca investitia este destinata sistemului de cultura ecologic, solicitantul va beneficia de 5 puncte.

Punctaje se ofera si proiectelor care combina cel putin doua operatiuni care conduc la realizarea unui lant alimentar integrat dupa cum urmeaza:

  • a) productie agricola primara – conditionare si/sau procesare si comercializare (15 puncte)
  • b) integrare productie agricola primara – conditionare si/sau procesare si comercializare prin membrii din cadrul OIPA (10 puncte)

Totodata, si proiectele care vizeaza asocieri intre grupurile de producatori au mai multe sanse de a fi selectionate.

  • Grup de producatori sau Cooperativa (15 puncte)
  • Membru al unui grup de producatori recunoscut preliminar, al unui grup de producatori recunoscut sau al unei organizatii de producatori (10 puncte)

In cazul in care solicitantul detine in proprietate plantatiile pomicole supuse reconversiei si/sau terenul pe care se face infiintarea de plantatii pomicole, acesta va primi alte 10 puncte.

Inca un principiu care sta la baza prioritizarii proiectelor este si cel al domeniului de calificare pe care il are solicitantul. Astfel, daca fermierul are studii superioare se vor acorda 10 puncte, iar daca are studii liceale sau postliceale – 8 puncte.

De asemenea, tinerii sub 40 de ani care doresc sa acceseze fonduri europene pentru exploatatiile pomicole vor primi 5 puncte.

Alte 10 puncte sunt oferite solicitantilor care acceseaza sprijinul pentru reconversia plantatiilor pomicole.

Nu in ultimul rand, proiectele care prevad investitii de modernizare a sistemelor de irigatii la nivel de ferma asigura in urma unei evaluari ex-ante posibile economii de apa >20% vor fi notate cu inca 5 puncte suplimentare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE