Noi reguli pentru produsele ecologice importate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comisia Europeana a aprobat noi reguli privind certificatul de inspectie electronic pentru produsele ecologice importate, noul regulament urmand sa intre in vigoare in urmatoarele sase luni.

In urma recomandarilor Curtii de Conturi, precum si a unor propuneri venite din partea ministrilor europeni ai Agriculturii, Comisia Europeana a aprobat o serie noua de reguli asupra produselor ecologice, care se refera in mod special la transabilitate si la controalele efectuate la vama.

„Salut modernizarea sistemului nostru de monitorizare a importului de produse ecologice. Acest lucru nu va oferi doar o simplificare substantiala asupra procedurilor de verificare pe care trebuie sa le realizeze operatorii vamali, ci va creste de asemenea gradul de incredere a consumatorilor in produsele ecologice”, a declarat Comisarul european pentru Agricultura, Phil Hogan.

Noile modificari realizate vor trebui implementate in actualul sistem de control al transabilitatii produselor – TRACES. Dupa ce noile reguli vor intra in vigoare la data de 19 aprilie 2017, operatorii vor avea la dispozitie o perioada de tranzitie de 6 luni in care vor putea fi utilizate ambele sisteme de verificari, atat cel pe hartie, cat si cel electronic.

Vanzarile totale de produse bio in Romania ajung la circa 10 milioane de euro, ceea ce reprezinta aproximativ 1% din piata de retalil.

In Romania exista in prezenti circa 15.000 de operatori care lucreaza in regim bio, suprafata totala cultivata ecologic fiind de aproape 30.000 hectare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE