Asociatia Romana a Carnii atrage atentia asupra aparitiei primelor doua focare de Pesta porcina africana notificate de Republica Moldova la OIE.

Cazurile au fost semnalate la porcii din gospodariile populatiei aflate in nordul raionului Donduseni la mai putin de 70 km de frontiera cu Romania.

In aceste conditii, este necesar ca atat fermierii cat si producatorii de carne de porc, precum si unitatile care manipuleaza vanat salbatic, in special aceia care isi desfasoara activitatea in judetele riverane cu Republica Moldova si Ucraina sa sporeasca vigilenta si supravegherea efectivelor, iar orice suspiciune sa fie imediat raportata serviciilor sanitare – veterinare teritoriale.

„Aparitia unor cazuri de Pesta porcina africana ar conduce la un dezastru economic pentru crescatorii, producatorii si procesatorii de carne de porc, motiv pentru care autoritatile statului trebuie sa intreprinda toate demersurile incluzand intarirea controalelor la frontiera pentru a evita introducerea virusului in Romania”, se arata in comunicatul Asociatiei Romane a Carnii.

ANSVSA reaminteste crescatorilor de porcine, faptul ca pesta porcina africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice, cu evolutie rapida si mortalitate de 100% pentru porcii care se imbolnavesc. Pentru aceasta boala nu exista vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor masuri de protectie la venirea in contact cu animalele sanatoase.

Pentru a proteja porcii din exploatatiile de aceasta boala, ANSVSA recomanda respectarea urmatoarelor:

  • nu intrati in adaposturile unde cresteti porcii, cu incaltamintea si hainele cu care ati umblat pe strada; este recomandat chiar ca, pentru dezinfectia la intrarea in adapost, sa puneti o tavita cu paie imbibate cu o solutie slaba de soda caustica;
  • cresteti porcii doar in spatii ingradite, fara posibilitatea de a veni in contact cu porci straini de curtea dumneavoastra, cu porci mistreti sau cu alti proprietari de porci domestici;
  • nu hraniti animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gatita in familie;
  • daca exista vanatori in familie, care aduc carne de mistret, sub nicio forma nu dati porcilor apa provenita de la spalarea carnii sau resturi de carne;
  • nu scoateti scroafele sau vierii din exploatatie in scopul montei cu animale din alta exploatatie;
  • nu cumparati purcei din locuri necunoscute, fara a fi identificati (cu crotalie) si fara certificat sanitar veterinar de sanatate eliberat de medicul veterinar de libera practica imputernicit;
  • nu folositi in hrana animalelor iarba culeasa de pe camp, pentru ca ea ar fi putut sa vina in contact cu porci mistreti bolnavi.

ANSVSA solicita sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea acestor masuri, avand in vedere gravitatea bolii si consecintele economice grave generate de aparitia ei.

Orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar de libera practica concesionar sau DSVSA judeteana.

Share on Facebook