ACEBOP: Pesta porcina, aproape de Romania. Intr-o luna, boala a ucis peste 7.000 de porci in zona Kievului

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Membrii asociatiei ACEBOP se arata profund ingrijorati de slabul management legislativ al Guvernului Romaniei, de kilometrii intregi parcursi dus-intors de o Hotarare de Guvern atat de necesara sectorului de porc si economiei romanesti in general, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania (ACEBOP).

Batem la usa A.N.S.V.S.A. in fiecare zi sa aflam daca a fost aprobata baza legala pentru pesta porcina africana. Se pare ca expertii acestei institutii si-au facut datoria, insa Guvernul intarzie fara motiv aprobarea Hotararii de Guvern.

Stim cu totii ca pesta porcina africana este un mare pericol pentru economia Romaniei. Lipsa unei hotarari guvernamentale face ca orice masura, in eventualitatea intrarii bolii in tara, sa nu aibe acoperire legala.

Ce vom face noi fermierii? Vom ucide animalele fara a fi despagubiti, vom suporta inchiderea granitelor pentru carnea de porc pentru inca vreo zece ani si taierea porcului viu romanesc de pe lista tarilor terte!

Atragem atentia Guvernului sa dea unda verde de urgenta Hotararii pentru aprobarea Strategiei privind prevenirea, combaterea si controlul pestei porcine africane in Romania si a Planului de contingenta pentru pesta porcina africana. Fermierii din Romania o considera urgenta nationala numarul 1.

Poate Guvernul nu este informat ca focarele se extind; in Ucraina, virusul a invadat ferme mari si mici. Ultimul, declarat la O.I.E. in 4 noiembrie, avea 726 capete porci. Numai intr-o luna si in doua focare din zona Kievului au fost ucisi si distrusi 7037 de porci, se mai noteaza in comunicatul Asociatiei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE