Guvernul a aprobat masurile de prevenire si combatere a pestei porcine

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Guvernul a aprobat Hotararea care dispune masurile necesare de prevenire si combatere a pestei porcine africane pe teritoriul Romaniei.

Programul are scopul de a stabili masuri armonizate de biosecuritate, profilaxie si control in situatii epidemiologice de crestere a riscului, respectiv in situatia confirmarii oficiale in Romania a pestei porcine africane, pentru a preveni raspandirea bolii si in alte regiuni sau pentru a combate boala.

Obiectivele Programului vizeaza:

  • porcinele domestice, pentru care se stabilesc, de exemplu, criteriile minime de biosecuritate sau modul de interventie in cazul suspiciunii si al confirmarii oficiale a bolii,
  • porcii mistreti, pentru care se stabileste strategia de management si de vinatoare, modul de desfasurarea a campaniilor de constientizare si de avertizare a gestionarilor fondurilor cinegetice, a responsabililor zonelor protejate si a vanatorilor sau modul de interventie in cazul suspiciunii si al confirmarii oficiale a bolii la porcii mistreti.

Programul se aplica pana la eliminarea riscului privind aparitia pestei porcine africare si/sau declararea teritoriului Romaniei ca liber de boala. Pentru porcinele domestice, Programul se aplica in exploatatiile comerciale si in exploatatiile nonprofesionale existente pe teritoriul Romaniei.

De asemenea, programul se aplica pentru toti porcii mistreti, indiferent de sistemul de proprietate/exploatare.

Hotararea adoptata de Guvern stabileste drept zona de mare risc fasia de teren aflata la frontiera de stat cu Ucraina, pe o distanta de 20 km de la frontiera spre interiorul tarii.

Activitatile necesare si obligatorii in scopul detectarii timpurii a virusului pestei porcine africane sunt urmatoarele:

  • notificarea imediata a medicului veterinar de libera practica sau a medicului veterinar oficial a cazurilor de imbolnavire sau moarte a animalelor susceptibile, in vederea examinarii si a recoltarii de probe pentru laborator;
  • efectuarea supravegherii intensive, prin inspectii ale porcilor domestici si ale porcilor mistreti, pe o distanta de 20 km de la frontiera spre interiorul tarii, incepand de la frontiera cu Ucraina si cu Republica Moldova;
  • supravegherea intensiva a populatiei de porci domestici si de porci mistreti aflate in localitatile, in fondurile cinegetice, in parcurile nationale si suprafetele Rezervatiei Biosferei ”Delta Dunarii”, situate de-a lungul soselelor nationale si ale autostrazilor pe care pot circula mijloace de transport care vin din Ucraina si din Republica Moldova;
  • intarirea controlului in punctele de trecere a frontierei de stat asupra produselor de origine animala aflate in bagajele persoanelor si in coletele sosite din tari terte, precum si asupra mijloacelor de transport, in vederea preintampinarii introducerii frauduloase a unor alimente de origine animala prin care se poate transmite pesta porcina africana;
  • mentinerea unei stari permanente de alerta a centrelor locale de combatere a bolilor din judetele aflate la granita cu Ucraina si Republica Moldova;
  • in zonele de mare risc se supravegheaza saptamana evolutia mortalitatii la porcii aflati in exploatatii si in fondurile cinegetice, in parcurile nationale si suprafetele Rezervatiei Biosferei ”Delta Dunarii”, crescatoriile de vanat si complexurile de vanatoare, pentru porcii mistreti.

Actul normativ cuprinde, se asemenea, masurile de profilaxie si control care se aplica la porcii domesticiti din exploatatiile de pe teritoriul Romaniei. Astfel, de exemplu, in zonele in care pesta porcina africana a fost confirmata oficial, este interzisa hranirea animalelor sau folosirea de asternut cu iarba sau fan provenite din zonele aflate sub restrictii. De asemenea, cresterea porcinelor domestice in spatii neingradite si neprotejate impotriva contactului cu porcii mistreti este strict interzisa.

In exploatatiile comerciale de porcine domestice, medicul veterinar de libera practica cu contract de prestari servicii veterinare are obligatia de a comunica directiei sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judeteana, modificarile aparute in starea de sanatate a porcinelor si numarul animalelor moarte din exploatatie.

Un alt capitol se refera la masurile care se aplica pentru porcii mistreti din fondurile cinegetice, parcurile nationale, Rezervatia Biosferi ”Delta Dunarii”, crescatoriile de vanat si complexurile de vanatoare. Printre aceste masuri se afla si obligatia ca in crescatoriile de vanat si in complexurile de vanatoare sa existe un contract cu un medic veterinar de libera practica care sa asiste partidele de vanatoare, sa examineze vanatul, sa recolteze probele si sa certifice transporturile de vanat catre centrele de procesare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE