MADR: 17.2 milioane euro alocati Programului pentru scoli

Facebook
Twitter

Incepand cu anul scolar 2017-2018, actualele programe de incurajare a consumului de fructe si de distribuire a laptelui in scoli vor fi unificate intr-un singur program cu finantare europeana, denumit generic „Programul pentru scoli”.

Conceput in jurul obiectivelor de sanatate si educatie – deprinderea de obiceiuri alimentare sanatoase bazate pe consumul de fructe, legume, lapte si produse lactate – „Programul pentru scoli” este un program cu precadere educativ. Menit sa-i familiarizeze pe copii cu un stil de viata sanatos si sa-i apropie de mediul rural ca sursa a produselor pe care le consuma, „Programul pentru scoli” are la baza doua componente: distributia propriu-zisa a produselor si masurile educative care o insotesc, apreciindu-se ca simpla distributie nu poate asigura indeplinirea obiectivelor.

Beneficiind de finantare europeana din Fondul European de Garantare Agricola al Politicii Agricole Comune, „Programul pentru scoli” incurajeaza, de asemenea, achizitiile locale sau regionale, lantul scurt de aprovizionare, avand la dispozitie fonduri europene in valoare de 6.866.848 euro pentru schema de fructe si legume si 10.399.594 euro pentru schema de lapte si produse lactate.

Pana la 15% din aceste fonduri pot fi alocate pentru implementarea diferitelor masuri educative de insotire, precum vizite la ferme, la targuri si expozitii agricole, organizarea de concursuri tematice, ateliere de gatit si de degustare etc.

Pentru o implementare eficienta, „Programul pentru scoli” necesita implicarea activa a tuturor factorilor la nivelul comunitatilor, de la reprezentantii administratiei publice locale – consilii judetene, directiile judetene de sanatate publica, inspectoratele scolare – pana la producatorii locali interesati de furnizarea produselor.

Programul se adreseaza prescolarilor din gradinitele de stat si particulare cu program normal de 4 ore si elevilor din invatamantul primar si gimnazial de stat si particular.

In pregatirea aplicarii „Programului pentru scoli”, incepand cu anul scolar 2017-2018, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a intreprins anumite demersuri, dintre care amintim:

  • a. Discutii in cadrul grupului de lucru interministerial cu privire la noua legislatie europeana si explorarea diferitelor variante ale legislatiei nationale pentru o buna implementare a programului;
  • b. Consultarea organizatiilor profesionale reprezentantative specifice in vederea identificarii celor mai potrivite solutii pentru incurajarea productiei locale si/sau regionale si a lantului scurt de aprovizionare;
  • c. Lansarea in dezbatere publica a unui document pentru obtinerea opiniei publicului larg cu privire la cum ar trebui sa arate acest program astfel incat sa se asigure atingerea obiectivelor.

Urmeaza ca pana la sfarsitul anului 2016 si pana in luna iunie 2017, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale sa promoveze actul de baza si normele de implementare aferente pentru a incepe derularea programului in timp util.

Conform legislatiei europene, autoritatile responsabile din domeniul sanatatii si nutritiei din statele membre se implica in elaborarea listei produselor care se vor furniza atat cu titlu de distributie regulata, cat si cu ocazia masurilor educative (sesiuni de degustari – la ferma sau in scoala).

Astfel, pentru distributia regulata, Ministerul Sanatatii recomanda fructe si legume autohtone de sezon in stare proaspata care sa fie distribuite cat mai aproape de recoltare, cu o perioada de pastrare medie si lunga, astfel incat la momentul distribuirii sa corespunda calitativ consumului: mere, pere, struguri, prune, piersici sau nectarine; morcovi, ardei grasi, castraveti.

In privinta laptelui si produselor lactate distribuite regulat, recomandarea Ministerului Sanatatii consta intr-o portie de 200 ml de lapte tratat termin, UHT sau pasteurizat sau produse lactate fermentate (iaurt, lapte acru, lapte covasit, sana si alte sortimente de lapte fermentate sau acrite) fara adaos de zahar sau alti indulcitori, de fructe sau de cacao.

La propunerea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Sanatatii a agreat degustarea ocazionala a mierii intr-o cantitate de 1-3 grame per kilogram/corp, in cadrul masurilor educative.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE