Masuri de prevenire a patrunderii pestei porcine africane pe teritoriul Romaniei

Facebook
Twitter

Guvernul a luat recent o serie de masuri care asigura prevenirea patrunderii si raspandirii pestei porcine africane pe teritoriul national, in conditiile in care au fost identificate focare ale acestei boli in tari vecine care au frontiera cu Romania.

Printr-o Ordonanta de Urgenta adoptata astazi, Executivul a stabilit masuri pentru prevenirea si detectarea imediata a pestei porcine africane, in vederea supravegherii pasive atat la porcii domestici, cat si la mistreti, intarirea si imbunatatirea masurilor de biosecuritate in fermele de porci, precum si intensificarea controalelor la punctele de intrare in Romania de la frontiera cu Ucraina si cu Republica Moldova, pentru a preintampina introducerea virusului cu produse din carne de porc contaminata din aceste tari.

Aceste masuri au fost luate in regim de urgenta pentru a preveni situatii generate de evolutia unor boli majore cu evolutie epizootica ori chiar panzootica la animale de natura sa perturbe sanatatea umana si animala si sa afecteze activitatile de comert intracomunitar si de export ale Romaniei. Pesta porcina africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice, cu evolutie rapida si mortalitate de 100% pentru porcii care se imbolnavesc. Pentru aceasta boala nu exista vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor masuri de protectie la venirea in contact cu animalele sanatoase.

Astfel, potrivit actului normativ adoptat, se aduc urmatoarele modificari:

In situatia confirmarii oficiale de catre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a unui focar de pesta porcina africana sau a unui focar de alta boala infectioasa pe teritoriul unui stat vecin, vanarea organizata a animalelor salbatice pe adancimea de 500 metri de la fasia de protectie a frontierei de stat catre interior, pentru frontiera de uscat, si de la limita terenului inundabil, pentru frontiera de apa este permisa numai ziua si numai de la fasia de protectie a frontierei de stat catre interior, de catre gestionarii fondurilor de vanatoare, cu avizul prealabil al sefului sectorului de politie de frontiera. Prin aceste precizari se simplifica procedurile administrative, astfel incat, in situatia confirmarii oficiale a unui focar de pesta porcina africana sau a unui focar de alta boala infectioasa pe teritoriul unui stat vecin, sa se actioneze in regim de urgenta la vanarea organizata a animalelor salbatice.

In situatii de exceptie, motivate de mentinerea biodiversitatii faunei salbatice si de pastrarea echilibrului ecologic, administratorul, la propunerea autoritatii publice centrale care raspunde de protectia mediului si Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, aproba prin ordin restrangerea sau extinderea perioadei de vanatoare la unele specii de interes cinegetic.

Din momentul confirmarii oficiale a unui focar de pesta porcina africana, pe suprafata unuia sau mai multor fonduri cinegetice, pe durata existentei focarului, se extinde perioada de vanare pe tot parcursul anului, in limita cotelor de recolta stabilite, pentru specia mistret. Aceasta prevedere completeaza in mod corespunzator paleta de masuri necesare limitarii extinderii epizootiilor.

Incepand cu luna ianuarie 2014, Uniunea Europeana se confrunta cu o boala transfrontaliera extrem de grava a suinelor domestice si salbatice –pesta porcina africana (PPA) – boala foarte greu de eradicat daca patrunde intr-un teritoriu si care implica eforturi financiare si de personal deosebite.

Controlul bolii implica cheltuieli mari, determinate de doua aspecte: cele referitoare la combaterea raspandirii bolii si cele determinate de pierderile producatorilor carora li se aplica restrictii la comertul intracomunitar si la export.

De asemenea, comisarul European Vytenis Andriukaitis a solicitat Romaniei sa intreprinda actiuni urgente si decisive in acest domeniu, astfel incat, in cazul aparitiei bolii, masurile de control si combatere sa fie prompte si eficiente.

Romania a facut eforturi, in anii anteriori, care au dus la eradicarea pestei porcine clasice, o maladie diferita de pesta porcina africana, dar care a afectat comertul intracomunitar din acest sector.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE