Ce masuri a luat ANSVSA pentru a preveni aparitia pestei porcine africane in Romania

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pesta porcina africana (PPA) este o viroza majora, specifica suinelor domestice si salbatice, caracterizata prin difuzibilitate foarte mare in specia susceptibila, morbiditate si mortalitate extreme, soldandu-se cu pierderi economice foarte ridicate in exploatatiile unde evolueaza. Boala nu afecteaza omul, mentioneaza ANSVSA intr-un comunicat.

Boala nu a evoluat niciodata in tara noastra, dar o analiza de risc intocmita la nivelul ANSVSA, la sfarsitul anului 2013, a concluzionat ca este necesara implementarea unor masuri profilactice eficiente care sa impiedice patrunderea acestei boli pe teritoriul Romaniei. Aceasta, avand in vedere gravitatea evolutiei si dificultatile de eradicare, pierderile economice pe care le determina in efectivele de suine sunt foarte importante, iar statutul de „liber de boala” necesar comercializarii pe piata externa pentru porcii vii, carnea de porc, produsele si subprodusele provenite de la suine este anevoios de recapatat.

In ultimii sapte ani, boala a evoluat in partea estica a continentului (in Rusia, Ucraina, Belarus). Ultimul focar notificat Organizatiei Mondiale pentru Sanatate Animala (OIE) a fost in data de 28.10.2015, de catre Ucraina, in zone aflate intre 150-200 km de Romania – Odessa si Mikolayv.

In anul 2015, boala a evoluat si in mai multe state membre UE, situatia notificata de ele in sistemul electronic de notificare ADNS al Comisiei Europene fiind urmatoarea:

ansvsa

Romania a luat, in cursul ultimilor doi ani, masuri foarte importante pentru profilaxia introducerii virusului in teritoriul national. In ceea ce priveste riscul de tara pentru patrunderea pestei porcine africane si pe teritoriul Romaniei, au fost elaborate doua analize de risc, una la nivelul ANSVSA, si alta la nivelul Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala, ambele fiind postate pe pagina „Analize de risc” a ANSVSA. In baza acestor analize de risc, au fost discutate in cadrul Consiliului Stiintific si al Consiliului Consultativ ale ANSVSA masurile pe care le-a implementat autoritatea competenta in teritoriu.

A fost reactualizat planul de contingenta pentru pesta porcina africana, a fost elaborat un manual operational pentru pesta porcina africana la porcii domestici si a fost elaborat un manual operational pentru pesta porcina africana si pesta porcina clasica la porcii mistreti.

Au fost elaborate materiale informative care au fost transmise in teritoriu pentru informarea fermierilor, a vanatorilor, a calatorilor etc.

Pentru a preintampina introducerea bolii in teritoriu, Romania a intreprins o serie de masuri legate de avertizarea medicilor veterinari de libera practica, a fermierilor si vanatorilor privind recunoasterea semnelor clinice si necesitatea notificarii imediate a semnelor de boala suspecte, de pregatirea administratiei cu responsabilitati in controlul bolilor majore, cu privire la modalitatile de preventie si de combatere a acestei viroze majore, de pregatirea personalului de la punctele de trecere a frontierei de la granita cu tarile terte privind controlul bagajelor calatorilor si dezinfectia care trebuie aplicata mijloacelor de transport.

Au fost efectuate controale ale Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene (DSVSA) si instruiri ale medicilor veterinari oficiali, medicilor veterinari de libera practica concesionari, responsabililor fondurilor de vanatoare referitoare la semnele bolii, modalitatea de recunoastere, modul in care a fost informata populatia etc., in opt judete de la granita cu tarile terte: Satu-Mare, Maramures, Suceava, Botosani, Iasi, Vaslui, Galati si Tulcea.

Pentru instruirea administratiei judetene cu rol in controlul bolilor, ANSVSA, in colaborare cu structurile subordonate judetene a organizat, in perioada 2013-2014, doua exercitii nationale de simulare, dupa cum urmeaza:

1. Un exercitiu national de simulare pentru pesta porcina africana la porcii domestici, la Bistrita, judetul Bistrita Nasaud, in perioada 07-10 octombrie 2013. La acest exercitiu au participat reprezentanti ai Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), ai Grupului National de Experti pentru Pesta Porcina Africana (GNE – PPA), ai Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA), ai celor 42 Directii Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si a Municipiului Bucuresti (DSVSA), ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) si a cinci Inspectorate pentru Situatii de Urgenta (ISU) judetene (BN, CJ, SV, MM, MS), ai Prefecturii judetului Bistrita-Nasaud si ai Centrului Local de Combatere a Bolilor Bistrita-Nasaud, ai Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR) si ai Colegiului Medicilor Veterinari din Romania (CMVR). De asemenea, la exercitiu au participat observatori straini din state membre UE (Danemarca, Italia, Germania si Croatia) si din state terte (Republica Moldova).

2. Un exercitiu national de simulare pentru pesta porcina clasica si pesta porcina africana in mediul silvatic, la Iasi, in perioada 17-18 septembrie 2014, organizat de ANSVSA, in colaborare cu DSVSA Iasi. La acest exercitiu, au participat reprezentanti ai Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), ai Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA), ai celor 42 Directii Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si a Municipiului Bucuresti (DSVSA), ai Ministerului Apararii Nationale, ai Institutiei Prefectului judetului Iasi si ai Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Iasi, ai Romsilva si ai Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic Suceava (ITRSV). De asemenea, la exercitiu au participat observatori straini din Republica Moldova. Exercitiul s-a caracterizat printr-un mare grad de interactivitate, fiind particular prin faptul ca participantii la exercitiu au fost implicati activ pe tor parcursul exercitiului.

Pentru supravegherea animalelor salbatice din Delta Dunarii, ANSVSA a initiat un protocol cu Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, cu Administratia Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii si cu Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, pentru colaborarea in domeniul semnalarii cazurilor de animale bolnave din teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, protocol care urmeaza a fi semnat.

In domeniul supravegherii punctelor de trecere la frontiera, au fost identificate, la nivel DSVSA judetene din zonele de frontiera, solutii pentru dezinfectarea camioanelor care au transportat animale in spatiul extracomunitar sau care tranziteaza sau re-intra in tara. DSVSA din zonele de frontiera au fost verificate daca detin spatii adecvate pentru pastrarea alimentelor de origine animala confiscate de la calatori.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE