In perioada 17.10.2016 – 28.10.2016, in cadrul Planului National de Control au fost prelevate si analizate un numar de 114 probe, din urmatoarele categorii de produse, potrivit unui comunicat ANSVSA:
- carne (sanitatie carcasa ovine, sanitatie carcasa bovina, carne tocata vita, mici porc vita, pulpa vita, carnati proaspeti, burger vita, pastrama carne tineret bovin, pulpa de oaie, carnaciori vita oaie)
- lapte si produse din lapte (lapte crud vaca, cascaval clasic, telemea de vaca, cascaval de capra, cascaval afumat Apuseni, branza de capra, cas de vaca)
Probele au fost recoltate in vederea determinarii prevalentei E. coli verotoxigena, de catre urmatoarele Directii Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene: Timis, Buzau, Constanta, Caras Severin, Suceava, Tulcea, Bucuresti, Bistrita Nasaud, Maramures, Salaj, Covasna, Mehedinti, Bacau, Vaslui, Cluj, Olt, Valcea, Botosani, Alba, Galati, Vrancea, Dambovita, Hunedoara, Calarasi, Bihor.
In perioada mentionata, a fost depistata prezenta Escherichia Coli verotoxigena la 7 probe prelevate din:
- proba recoltata din produsul carne porc vita, supermarket, judet Valcea;
- proba recoltata din produsul pasta de mici refrigerati, carmangerie, judet Teleorman
- proba recoltata din produsul cascaval, magazin alimentar, judet Teleorman;
- 3 probe recoltate de pe suprafata carcasei de ovine (test de sanitatie), abator, judet Bistrita Nasaud.
- proba recoltata de pe suprafata carcasei de ovine (test de sanitatie), abator, judet Buzau.
Ca urmare, Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene, au efectuat controale oficiale la unitatile in care s-a depistat si comercializat produsele incriminate si au dispus masurile prevazute in Planul National de Control.
Potrivit raportului Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara, in perioada 16.05.2016-28.10.2016 au fost efectuate 1.193 de probe, din care buletinele de analiza au confirmat prezenta Escherichiei Coli verotoxigena intr-un numar de 62 de probe.
Planul National de Control pentru determinarea prevalentei Escherichia Coli verotoxigena, care a fost demarat in data de 16 mai si se va desfasura pana pe data de 31 decembrie 2016, presupune prelevarea si analizarea de probe prelevate de pe suprafata carcaselor de bovine si ovine, din carnea proaspata de bovine si ovine, din carnea tocata si carnea preparata si din laptele crud si produsele din lapte crud.