Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. Traditii si obiceiuri

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Biserica ortodoxa ii celebreaza pe 8 noiembrie pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, sarbatoare a puterilor ceresti, dublata de traditii si obiceiuri populare.

8 noiembrie, ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil mai este numita in traditia populara „Vara Arhanghelilor” si prevesteste ultimele zile caldute, al caror sir se va incheia pe 25 noiembrie. Perioada 8-25 noiembrie se mai numeste „Vara iernii”.

Despre Sfantul Arhanghel Gavriil se spune ca mai mult sta prin oameni si ca se intoarce in Rai in Vinerea Mare si de Paste. Conducatori ai ostilor ceresti, Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil iau parte la Judecata de Apoi si se spune ca, daca aprinzi o lumanare pe 8 noiembrie, lumina ei iti va calauzi drumul spre Rai.

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. Traditii si obiceiuri

Ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil trebuie cinstita cum se cuvine: nu se face treaba. Cei care incalca interdictia vor muri in chinuri groaznice.

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil nu sunt doar conducatori ai ostilor ceresti, ci si pazitorii oamenilor, de la nastere si pana la moarte, si patroni ai oierilor. Conform traditiei populare, in ziua de 8 noiembrie, de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, ciobanii dau drumul berbecilor la imperecheat si arunca o turta in mijlocul mioarelor. Daca turta cade cu fata in sus, se spune ca vor avea bucurii, iar, daca vine cu fata in jos, atunci este prevestitoare de rele si pagube.

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt arhanghelii care apar cel mai mult in Sfanta Scriptura, fiind mentionati in repetate randuri in calendar. Sfantul Arhanghel Gavriil le-a adus vestea zamislirii Maicii Domnului Sfintilor Parinti Ioachim si Ana. Tot Sfantul Arhanghel Gavriil i-a vestit Sfintei Fecioare Nasterea Mantuitorului, sarbatoarea „Buna Vestire” fiind celebrata pe 25 martie. Biserica tine Soborul Sfantului Arhanghel Gavriil pe 26 martie, in ziua urmatoare Bunei Vestiri, si iarasi pe 13 iulie.

Sfantul Arhanghel Gavriil i-a aratat profetului Daniel viitorul lui Israel. De asemenea, Sfanta Traditie ne arata ca Gavriil este cel care l-a inspirat pe profetul Moise sa scrie Cartea Facerii sau chiar intregul Pentateuh. Literatura rabinica tarzie afirma ca tot Sfantul Arhanghel Gavriil a fost ingerul care l-a invatat pe Iosif cele saptezeci de limbi pe care trebuia sa le cunoasca pentru a putea guverna Egiptul, dar aceasta nu face parte din textul propriu-zis al Cartii Facerii.

Sfantul Arhanghel Gavriil a fost de fata la Patimile si la Invierea Domnului, potrivit Sfintei Scripturi.

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. Semnificatia numelui

Numele de Gavriil provine din ebraica, insemnand „Omul lui Dumnezeu”. O alta traducere ar fi „Dumnezeu este puternic”.

Numele Sfantului Arhanghel Mihail inseamna, in ebraica, „cine este ca Dumnezeu”, semnificatie care este interpretata in mod traditional ca o intrebare retorica: „Cine este ca Dumnezeu?” si la care se asteapta un raspuns negativ, pentru a sugera faptul ca nimeni nu este ca Dumnezeu. In acest fel, Mihail este reinterpretat ca un simbol de umilinta in fata lui Dumnezeu.

Sfantul Arhanghel Mihail conduce armatele lui Dumnezeu impotriva fortelor lui Satana in Cartea Apocalipsei, unde in timpul razboiului din cer il invinge pe Satana. Dupa crestinarea Imperiului Roman, Sfantul Arhanghel Mihail a fost considerat patron al Sfantului Imperiu Roman, iar apoi patron al Germaniei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE