Producatorii de oua din Romania sunt in prag de faliment, anunta, intr-un comunicat, Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania.

Potrivit acesteia, gradul de autosuficienta pentru ouale de consum in piata interna este de 105,2%, iar pretul mediu al oualor la poarta fermei in perioada ianuarie – iunie 2016, in Romania, a fost 85,50 Euro/100 (0,24 lei/ou).

Pretul mediu al oualor la poarta fermei in perioada ianuarie – iunie 2016, in UE 28, a fost 113,66 Euro/100 (0,32 lei/ou);

Principalul exportator de oua catre Romania este Polonia (82% din total importuri), iar pretul oului la poarta fermei in Polonia in perioada ianuarie – iunie 2016 a fost de 124,14 Euro/100 kg (0,35 lei/ou);

Pretul mediu de import oua din Polonia, conform INS, in perioada ianuarie – iunie 2016 a fost de 99,68 Euro/100 kg (0,28 lei/ou). Ofertele de oua din Polonia din perioada primavara – vara au ajuns chiar la 56 Euro/100kg (0,15 lei/ou);

Facem mentiunea ca pretul la poarta fermei nu include costurile cu sortarea, ambalarea si transportul.

Pretul in saptamana 39 (19 – 25 septembrie), la poarta fermei in Romania este de 97,10 Euro/100 kg (0,27 lei/ou), in UE 28 este de 110,32 Euro/100 kg (0,31 lei/ou), iar in Polonia este de 132,53 Euro/100 kg (0,37 lei/ou). Ofertele din aceasta perioada sunt de 71,0 Euro/100 kg (0,20 lei/ou).

Desi pretul la poarta fermei in Romania este printre cele mai mici din UE, mult sub media UE, iar pretul mediu la poarta fermei in Polonia este cel mai mare din UE, mult peste media UE, totusi pretul mediu al oualor care se comercializeaza din Polonia pe piata Romaniei este de 80% din pretul mediu intern din Polonia. Unele oferte ajung chiar la 50% din pretul mediu intern la poarta fermei in Polonia.

Fermierii din Romania protesteaza ferm fata de concurenta neloiala cu oua din Polonia si solicita autoritatilor abilitate din Romania sa notifice Polonia si Comisia Europeana, intrucat acest fenomen duce la falimentul fermelor din Romania. Desi Romania produce oua peste necesarul de consum intern, consumatorilor li se ofera pe piata oua cu prospetime indoielnica, aduse din import, in schimbul oualor proaspete din productie interna.

Totodata Adunarea Generala a UCPR, informeaza consumatorii ca in conformitate cu legislatia UE, privind trasabilitatea oualor, toti fermierii din UE au obligatia sa marcheze pe coaja oului, in ferma de origine, a unui cod alfa numeric. Acest cod este format din: prima cifra reprezinta sistemul de crestere, urmatoarele doua litere, tara de origine (RO), urmatoarele doua litere judetul, iar ultimele trei cifre codul fermei.

Exemplu de cod pentru Romania: 3RO – TL – 100 (cifra 3 se poate inlocui cu 0, 1 sau 2 in functie de sistemul de crestere)

  • 0 – productie ecologica;
  • 1 – sistem extensiv, oul provine de la gaini crescute in aer liber, dar hrana lor nu este neaparat ecologica;
  • 2 – la sol, ouale provin de la gaini crescute in ferme, dar in hale, la sol, hranite cu furaje clasice;
  • 3 – in baterii, ouale provin de la gaini crescute in baterii – custi, imbunatatite (modernizate) conform normelor europene.

In plus fata de codul alfa numeric, fermierii din Romania au decis sa marcheze voluntar, o data cu marcarea acestui cod si ddm (data durabilitatii minime), astfel Romania este singura tara din Europa care marcheaza ddm-ul pe coaja oului.

Atentionam consumatorii ca, obligatoriu codul alfa numeric si ddm-ul trebuie sa fie scrise cu cerneala de aceeasi culoare sau nuanta a aceleiasi culori, asta insemnand ca au fost marcate in acelasi moment.

In situatia in care in comert se gasesc oua cu cele doua marcaje (codul alfa numeric si ddm-ul) scrise cu cerneala de culoare sau nuanta diferite, asta insemneaza ca prospetimea oualor este suspecta, intrucat marcajul ddm-ului este facut in Romania in functie de interese.

Share on Facebook