La poarta fermei, un ou este comercializat cu preturi cuprinse intre 0,18 lei – 0,20 lei pe bucata, fara TVA, in timp ce acesta este vandut intr-un supermarket cu un pret mediu de circa 0,50 lei, afirma Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), potrivit Agerpres.

„Financiar, industria nu sta prea bine, pentru ca preturile la oua sunt foarte mici, de 0,18 lei – 0,20 lei pe bucata, fara TVA, la poarta fermei. Fata de decembrie 2014, preturile sunt cu vreo 40% mai mici, iar fata de aceeasi perioada a anului trecut sunt reduse cu 10%. Avem o oferta mare de oua, dar la preturi mici. Fermierii au scazut preturile destul de mult, dar pe piata sunt scumpe în continuare. Am fi foarte fericiti daca si retelele comerciale ar reduce preturile, macar în proportii apropiate cu ceea ce am redus noi la poarta fermei. Cei care sufera în aceasta perioada sunt fermierii si consumatorii. Primii, pentru ca dau la preturi prea joase, iar consumatorii cumpara prea scump. Ar trebui sa existe întelegere si din partea retelei comerciale”, a declarat, pentru Agrepres, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), Ilie Van.

Potrivit lui Ilie Van, un ou este vandut in magazine cu un pret mediu de 0,5 lei.

Romanii cumpara in general circa 120 de milioane de oua lunar, consumul ajungand la circa 180 de milioane de oua in perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale. Conform presedintelui Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, productia autohtona se ridica la circa 450 de milioane de oua lunar.

Share on Facebook