In perioada 15 – 24 ianuarie 2016 va avea loc, la Berlin. Expozitia Internationala pentru Industrie Alimentara, Agricultura si Horticultura ,,Saptamana Verde” (Grune Woche). Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, va participa la deschiderea oficiala din 15 ianuarie, precum si la o serie de evenimente organizate cu prilejul acestei expozitii, se noteaza intr-un comunicat MADR.
Pe langa rolul de platforma de afaceri, Grune Woche are si caracterul unui festival al traditiilor gastronomice si folclorice cu impact mediatic de anvergura in Germania dar si pe plan mondial. Participarea tarii noastre la aceasta prestigioasa manifestare cu stand a devenit o traditie, Romania fiind prezenta din 2003. Grune Woche constituie o buna oportunitate pentru prezentarea politicilor si strategiilor din domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale, prezentarea potentialului agricol si a oportunitatilor de investitii, dezvoltarea de noi relatii comerciale, cu impact pozitiv asupra cresterii competitivitatii si implicit a exporturilor pe pietele internationale.
„In 2016, Romania va participa cu un stand de informare in care vor fi prezentate politicile si strategiile Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Acestea, precum si oportunitatile de afaceri pe care le ofera tara noastra, vor face obiectul unor intalniri si discutii cu omologii prezenti si delegatiile acestora. Alaturi de standul MADR, se vor regasi si producatori din judetele Caras-Severin, Cluj, Arges, Maramures care vor expune produse din carne, miere, conserve din legume si fructe, siropuri, vin etc. Nu vor lipsi nici traditiile si obiceiurile romanesti”, a declarat Achim Irimescu.
Intre evenimentele organizate cu ocazia Expozitiei „Saptamana Verde” amintim Forumul Global al Alimentatiei si Agriculturii organizat de Ministerul Federal al Agriculturii si Alimentatiei. Ministrul Achim Irimescu va fi prezent la acest Forum, alaturi de omologi din alte state membre, reprezentanti ai mediului academic si cel privat.
Subiectul ce va fi discutat se refera la “Cum sa hranim orasele? – agricultura si zona rurala in era urbanizarii”. Pornind de la faptul ca mai mult de trei sferturi din populatia globala va trai in mediul urban pana in anul 2050, securitatea alimentara este un aspect esential in procesul de urbanizare, iar agricultura durabila joaca un rol important dezbaterea are ca scop identificarea celor mai bune solutii pentru a face fata provocarilor perioadei urmatoare.
Agricultura durabila trebuie sa tina pasul cu cererea crescuta de produse agricole competitive, sa conserve biodiversitatea si sa utilizeze resursele naturale eficient. Flexibilitatea este esentiala pentru a face fata schimbarilor climatice, socurilor de pe piata precum si reformelor structurale si sociale. Este necesara recunoasterea rolului productiei urbane in securitatea alimentara si a semnificatiei aspectelor socio–culturale si ecologice in tipul productiei.
Principalele idei care se supun dezbaterii vizeaza:
- Corelarea eficienta a cererii din mediul urban cu oferta din mediul rural.
- Accesul fermierilor, in principal a micilor fermieri, pe lantul alimentar cu sprijin pentru asigurarea capacitatilor de depozitare, procesare si transport.
- Risipa alimentara trebuie minimizata si oportunitatile de recirculare a nutrientilor maximizate.
- Este necesara sporirea atractivitatii zonelor rurale, disparitatile sociale si economice dintre urban si rural trebuie reduse, iar rolul tinerilor si al femeilor trebuie sporit prin actiuni de informare. Transformarea zonelor rurale trebuie sa fie planificata astfel incat oamenii sa opteze pentru a trai in zonele rurale, fiind o conditie importanta pentru dezvoltarea agriculturii si securitatea alimentara a productiei. In vederea prevenirii depopularii si a migratiei la oras, zonele rurale trebuie sa ofere o buna calitatea a vietii.
Oficialii prezenti vor avea un schimb de opinii pentru crearea unui cadru politic, economic si social pentru un sector agricol durabil. Principalele actiuni se refera la facilitarea accesului la terenul agricol prin respectarea principiilor investitiilor responsabile, sprijin pentru investitiile in domeniul inovarii si al accesului fermierilor la activitatile economice fundamentale – educatie, instruire, tehnologii, servicii, extensie, informatii privind piata, flexibilizarea sectorului prin asigurarea informatiilor necesare pentru a creste productivitatea, diversitatea si durabilitatea agriculturii si eliminarea pierderilor pe perioada recoltei si a depozitarii. Utilizarea durabila a resurselor naturale, in principal sol si apa, fata de extinderea urbana este o masura adoptata la a sasea editie a Summit-ului Ministrilor din 2014.
In final, va fi semnata Declaratia finala care concluzioneaza ca:
- Urbanizarea are nevoie de un sector agricol durabil – agricultura si zonele durabile sunt furnizori vitali de alimente, factori cheie pentru securitatea alimentara a populatiei urbane.
- Incurajarea parteneriatelor dintre zonele urbane si rurale pentru a planifica si a administra urbanizarea in scopul utilizarii intregului potential al sectorului agricol pentru a hrani orasele.
FOTO Grüne Woche/Facebook