Romania ocupa primul loc in UE la suprafata cultivata cu porumb si floarea soarelui

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Romania ramane in continuare tara cu cele mai multe exploatatii agricole din Uniunea Europeana. Mai mult decat atat, tara noastra ocupa primul loc in UE la suprafata cultivata cu porumb si floarea soarelui, potrivit presedintele Institutului National de Statistica (INS), Tudorel Andrei, informeaza Agerpres.

„In agricultura, indiferent ca vorbim de ferme, de gospodarii, lucreaza intre 27-28% din populatia ocupata a Romania. Aceasta cifra foarte mare nu asigura decat 5-6% din PIB. Cifrele sunt putin diferite in raport cu alte tari europene chiar si cu tari care sunt in jurul nostru. Tarile dezvoltate au in jur de 6-7% din PIB in agricultura, iar populatia ocupata e de 3-4%. Diferenta dintre populatia ocupata si ponderea agriculturii in PIB nu este mai mare de 3-4 procente. Exista un potential foarte mare de dezvoltare a productiei agricole in perioada urmatoare”, a declarat Tudorel Andrei.

De asemenea, presedintele INS a mai subliniat ca in Romania exista 30% din exploatatiile agricole la nivelul UE.

„Un alt lucru este numarul mare de exploatatii agricole, indiferent ca vorbim de ferme sau de gospodarii individuale. La nivelul Romaniei sunt 3,6 milioane de exploatatii agricole si reprezinta 30% din exploatatiile agricole la nivelul UE. Pare o cifra foarte mare, dar si Franta a trecut prin aceeasi experienta. In anii 1950 aveau acelasi numar de exploatatii agricole, in jur de 4 milioane, iar prin masurile luate in decursul anilor s-a ajuns la 600.000. Romania detine o pondere foarte mare la productia de porumb, adica suprafete agricole destinate porumbului si floarea soarelui. Aici ocupam locul intai si detinem 25% din suprafata agricola la nivel european destinata acestor culturi. Aceasta arata un potential cel putin pentru aceasta zona”, a mai spus oficialul INS.

Potrivit INS, peste jumatate (55,7%) din suprafata agricola utilizata apartine exploatatiilor fara personalitate juridica, categorie care include inreprinderile familiale, intreprinderi individuale si persoane fizice autorizate.

Dimensiunea medie a unei expoatari agricole in Romania este de 3,6 hectare, de patru ori mai mica decat media UE, care se situeaza la 14,2 hectare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE