Fermierii ale caror culturi au fost afectate de seceta ar putea sa ramana fara despagubiri in acest an. Anuntul vine chiar din partea ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, care sustine ca nu exista suficiente justificari pentru ca acest ajutor sa fie aprobat de Bruxelles.
„Dupa declaratiile pe care le-am primit, sunt circa 1 milion de hectare calamitate. Cele mai afectate judete au fost in sudul tarii si in nord-est, in special in Botosani. Exista 2 tipuri de ajutor de stat. Ajutor de minimis, de15.000 euro pe producator, pe o perioada de 3 ani. Acesti bani insa s-au dus. Am putut fi accesati in 2014 – 2015 – 2016. Apoi, avem ajutorul prin notificare. Aici, fermierul trebuie sa vina cu date din contabilitate. Daca nu le are, eu cum pot sa justific acest ajutor? El spune ca a avut pierdere 70%, dar 70% fata de ce? Va dau un exemplu. Un fermier din Ialomita, care a aplicat o tehnologie noua, a reusit sa aiba in acest an, la porumb, 9 tone. O productie buna e undeva la 12 tone. Vecinul, care nu a facut tehnologie, a scos undeva la 2 tone. Eu ar trebui sa-i dau diferenta de 7 tone, dar pe ce? Daca nu a investit in tehnologie?”, a declarat Achim Irimescu, in cadrul emisiunii interactive „De vorba cu ministrul tau”, realizata de Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Civic.
Cu toate acestea, seful MADR a precizat ca se straduieste sa gaseasca solutii, pentru a acorda despagubiri cel putin pentru cele mai afectate judete. „Nu stiu daca vom reusi sa convingem Comisia Europeana, dar ne straduim sa gasim solutii. La Comisia Europeana se vorbeste pe date. Din pacate, fermierii nu le au”, a mai spus Irimescu.
Conform datelor MADR, suprafata afectata de seceta in acest an este de 1,16 milioane de hectare, cu 10-15% mai putin decat suprafata inregistrata anul trecut.
Anul trecut, a fost alocata suma de 300 de milioane de lei pentru despagubirile provocate de seceta, din aceasta suma platindu-se doar o jumatate, deoarece multi fermieri nu au intrunit conditiile necesare.