INDAGRA 2016. Presedintele Romaniei: Subventia nu ar trebui impozitata

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, sustine ca impozitarea subventiilor incasate de fermieri este o masura „ilogica”, prin care tot procesul de plata a fondurilor europene este complicat in detrimentul agricultorului. Seful statului, prezent la deschiderea oficiala a targului INDAGRA 2016, a mai spus ca nu stie de existenta unei alte tari in care sa se practice impozitarea subventiilor.

„Nu stiu daca mai exista o alta tara unde subventia este impozitata. Pana la urma care este logica acestei impozitari? Ei dintr-un buzunar si duci in altul. Nu ai facut nimic. Se creeaza doar complicatii pentru cine incaseaza aceasta subventie”, a declarat presedintele Iohannis, la targul INDAGRA 2016.

Totodata, Klaus Iohannis s-a aratat ingrijorat si de numarul persoanelor straine care detin teren agricol in Romania, precizand ca este nevoie de o modificare legislativa in acest sector.

„Am aflat de la domnul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu, ca proprietari pentru circa 30% din terenul agricol din Romania sunt strainii. Pe mine, personal, acest procent ma ingrijoraza”, a mai spus Klaus Iohannis.

indagra-2016-3

In legatura cu acest subiect, seful statului a mai declarat ca, in opinia sa, este nevoie de un minim drept de preemptiune pentru cei care reprezinta statul sau comunitatea. „Un minim necesar este un drept de preemptiune pentru cei care reprezinta statul sau comunitatea, iar, daca nici statul, nici comunitatea nu au interes intr-o anumita parcela care se vinde, atunci, sigur, putem sa ne gandim cum mergem mai departe, dar nu cred ca se poate merge la infinit asa, ca ne trezim ca ne uitam la pamant si ne intrebam al cui o fi, ca al nostru nu mai e”, a mai spus presedintele Romaniei.

De asemenea, dupa deschiderea oficiala a targului INDAGRA 2016, Klaus Iohannis a vizitat mai multe standuri, discutand cu producatorii si reprezentantii companiilor.

„Cum e cu tractoarele romanesti? Cum merg vanzarile?”, s-a interesat Klaus Iohannis. Reprezentantii i-au raspuns ca vanzarile merg mai bine decat cele inregistrate anul trecut, fiind in crestere in fiecare an. „Bine, va doresc succes!”, le-a transmis Iohannis.

indagra-2016-2

Klaus Iohannis a vizitat si standul unui producator de miere, reprezentant al unei asociatii apicole din Caras Severin. „Cum ati facut de ati reusit sa va asociati?”, a intrebat Iohannis. Producatorul i-a raspuns ca membrii, desi la inceput au fost reticenti, au inteles ca doar asa pot accesa mai usor fonduri europene. „Avem 120 de proiecte pe fonduri europene”, a spus apicultorul. Cu toate acestea, crescatorul de albine i-a spus presedintelui ca cea mai mare problema din sectorul apicol o reprezinta mierea contrafacuta.

Ulterior, Klaus Iohannis a vizitat si standul cu bovine si ovine, unde a botezat un miel cu numele „Tase”.

Presedintele le-a mai transmis agricultorilor ca, pentru a fi competitivi pe piata, ar trebui sa investeasca mai mult in sectorul procesarii, deoarece recoltele bune nu sunt suficiente. „Doar asa putem inversa evolutia actuala, cu importuri mari de produse agroalimentare, care au dus deficitul comercial pentru produse agroalimentare la aproape 15% din intregul deficit al Romaniei’”, a mai spus Iohannis.

Fermierii din toata tara au posibilitatea sa viziteze, pana pe 6 noiembrie, la Romexpo, targul international INDAGRA 2016.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE