Romania ar putea avea primul produs piscicol, realizat din resursa Deltei Dunarii, care obtine certificatul european de Indicatie Geografica Protejata (IGP). Dosarul privind cererea de atestare a fost transmis de curand Comisiei Europene, potrivit Agerpres.

Asociatia Ro-Pescador a inceput procedura pentru obtinerea certificatului IGP in anul 2014, iar luna aceasta a expirat perioada de opozitie nationala, astfel incat Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a transmis Uniunii Europene dosarul cu cererea de atribuire a IGP pentru scrumbia afumata de Dunare.

„Reusita noastra de a obtine recunoasterea ca produs IGP va fi si reusita gastronomiei romanesti. Este un produs de calitatea specific si reprezentativ pentru traditia culinara locala”, a declarat reprezentantul Asociatiei Ro-Pescador, Dan Buhai.

Scrumbia de Dunare afumata ar putea sa primeasca certificatul IGP in urmatoarele sase luni.

In perioada martie-august, scrumbia de Dunare migreaza din Marea Neagra in Dunare pentru reproductie, atunci cand pescarii din comunitatile riverane fluviului pot sa o si captureze. Specia este recunoscuta drept cel mai bogat peste in grasimi la nivelul ei de marime. Dupa ce este curatata de solzi si intestine, scrumbia este afumata la rece cu rumegus de lemn de esenta tare, apoi racita si maturata, ea putand fi consumata ca atare sau folosita in alte preparate.

In prezent, Romania are trei produse certificate IGP, Telemeaua de Ibanesti, Salamul de Sibiu si Magiunul de prune de Topoloveni, UE inregistrand deja cererile pentru acordarea acestui certificat pentru alte doua produse, carnatii de Plescoi si novacul afumat din Tara Barsei.

Share on Facebook