zmeura

Ciolos: Nu trebuie sa recuperam decalajul in agricultura, ci sa inovam

Facebook
Twitter

Romania nu ar trebui sa incerce sa recupereze decalejele pe care le are fata de statele vecine in domeniul horticultorii, ci ar trebui sa aiba curajul de a face lucruri noi, a declarat premierul Romaniei, Dacian Ciolos, la inaugurarea Institutul de Cercetari Horticole Avansate al Transilvaniei (ICHAT), al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, potrivit Agerpres.

„Nu trebuie sa ne punem problema cum sa recuperam decalajul, ci cum sa trecem intr-o noua etapa. Nu cred ca mai trebuie sa ne luptam cu aceleasi instrumente pentru a recupera acest decalaj, ci trebuie sa inovam, trebuie sa gasim noi modalitati prin care sa putem produce folosind toata disponibilitatea tehnologica din momentul de fata si sa avem chiar curajul sa facem lucruri pe care altii nu le-au facut. Cred ca in felul acesta putem progresa si noi si sa cream valoare adaugata, dar in acelasi timp putem contribui si la evolutia in acest domeniu”, a declarat premierul.

Dacian Ciolos le-a spus celor prezenti ca specialistii din domeniul agricol ar trebui sa beneficieze de aportul industriei IT, prin care Cluj-Napoca este recunoscuta la nivel national.

„Eu cred ca generatiile viitoare de dezvoltare economica in toate domeniile nu vor putea trece pe langa aportul domeniului IT. Aveti la Cluj un potential extraordinar in acest domeniu. Vorbim deja de o industrie — industria 4.0, industrii care se bazeaza pe tehnologii de varf, pe tehnologia numerica. Sunt convins ca si in agricultura, in sectorul agro-alimentar, in stiintele vietii in general este un sector care poate sa revolutioneze acest domeniu. (…) Ceea ce v-as indemna eu este sa nu va ganditi cum putem recupera decalajul in horticultura, legumicultura, pomicultura — de exemplu decalajul fata de Polonia sau tari vecine, ci cum putem face altceva decat au facut ei si de aceea va dadeam aceasta sugestie, de conlucrare cu domeniul IT, dar cu siguranta pot fi si altele”, a mai spus premierul.

In aceasta saptamana, USAMV Cluj-Napoca a inaugurat Institutul de Cercetari Horticole Avansate al Transilvaniei, o investitie cofinantata prin Programul Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice”. Valoare totala a proiectului a fost de 50 de milioane de lei, din care peste opt milioane de lei au reprezentat partea de cofinantare a universitatii, iar diferenta fonduri europene.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE