Ministrul Agriculturii: Romania, pe locul doi la productia de porumb

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Miercuri, 2 noiembrie 2016, presedintele Romaniei, domnul Klaus IOHANNIS impreuna cu ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Achim IRIMESCU si presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihai DARABAN au deschis Targul international de produse si echipamente din domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii si zootehniei – INDAGRA 2016.

Evenimentul este organizat in acest an de catre ROMEXPO, in parteneriat cu Camerele de Comert si Industrie din Romania, sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei si se desfasoara in perioada 02 – 06 noiembrie 2016, la Centrul Expozitional ROMEXPO.

„Este o onoare sa il am alaturi pe presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis. Aceasta demonstreaza faptul ca agricultura capata sprijinul necesar pentru a pune in valoare ce se intampla in Romania, mai ales dupa anul 2007, in contextul finantarii importante aduse de aderarea la UE si de eforturile bugetare nationale. Ne uitam in jur si observam ca agricultura a progresat enorm. Este o agricultura performanta la nivel european: Romania este numarul doi la productia de porumb, numarul trei la productia de ovine si pe locuri fruntase in ce priveste culturile de cereale”, a afirmat ministrul in cuvantul sau de deschidere.

Ministrul a trecut in revista finantarile insemnate de care agricultura romaneasca a beneficiat dupa aderarea la Uniunea Europeana, atat alocarea din 2007-2013, cat si cea actuala, 2014-2020, contribuind substantial la modernizarea si dezvoltarea sectorului agricol, inclusiv prin dotarea fermierilor cu tehnologii de ultima generatie si achizitionarea de animale de rasa.

Dupa deschiderea evenimentului, oficialii au vizitat standurile expozantilor, de mare interes fiind masinile si utilajele agricole, padocurile cu animale – vaci, oi, capre si cele cu produse traditionale.

Interesul presedintelui Klaus IOHANNIS pentru agricultura si industria alimentara romaneasca s-a concretizat intr-o ampla dezbatere cu fermierii si procesatorii autohtoni, temele principale de discutie vizand evolutia si perspectivele de dezvoltare ale sectorului agricol romanesc, vulnerabilitatile si oportunitatile acestuia.

Structurat pe cinci mari teme – irigatii, asociere, pamant, piata si tinerii fermieri – dialogul dintre presedintele Romaniei si fermieri a reprezentat un prilej deosebit de comunicare pe verticala a problemelor cu care se confrunta sectorul agricol autohton si a asteptarilor fermierilor de la autoritatile statului in ceea ce priveste investitiile si crearea unui mediu economic predictibil. „Exista semne bune pentru agricultura noastra care poate sa devina un veritabil motor de crestere economica atat prin performanta cat si prin competitivitate. Dar pentru asta agricultura are nevoie de investitii, de cercetare aplicata, de masini si utilaje de ultima generatie, de tehnici si tehnologii moderne (…) ”, a afirmat presedintele Klaus Iohannis.

La randul sau, ministrul Achim IRIMESCU a amintit eforturile facute in acest an pentru simplificarea procedurilor atat la depunerea de dosare pentru subventii, cat si la depunerea dosarelor pentru accesarea de fonduri europene, deschiderea pietelor pentru ovine, bovine si porcine, elaborarea legislatiei pentru trimiterea atasatilor agricoli la post in state membre UE si state terte pentru promovarea produselor agroalimentare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE