Ministrul Agriculturii: oierii trebuie sa se unifice pentru a vinde mai scump

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Crescatorii de ovine ar trebuie sa se unifice pentru a-si putea vinde animalele la un pret mult mai bun, considera ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. De asemenea, oficialul a precizat ca Romania nu poate renunta la exportul de ovine vii, chiar daca au fost semnalate de curand cateva cazuri de rele tratamente asupra animalelor, informeaza Agerpres.

„Am vorbit cu crescatorii de ovine sa se unifice. Numai impreuna vor putea spune ca in Romania nimeni nu vinde la un pret mai jos de 10 lei/kilogram la berbecuti, in viu, fata de 6,5 – 7 lei pe kilogram cat este pretul in prezent. Fiind un pret foarte mic sigur ca si importatorii pot fi mai neglijenti la ceea ce se intampla pe drum. Este o chestiune sensibila, dar, repet, din momentul in care s-a facut tranzactia nu mai este responsabilitatea noastra, desi nimeni nu este de acord cu ceea ce se intampla in timpul transportului. Si eu mi-as dori sa exportam ovinele in carcasa, insa tarile arabe cer carne in viu, iar animale vii exporta si alte tari din UE, nu doar Romania”, a declarat Achim Irimescu, pentru sursa citata.

Ministrul Agriculturii a mai spus ca regreta cazurile in care animalele nu sunt transportate in conditii optime, insa chiar si asa Romania ar trebui sa nu renunte la export, mai ales ca in ceea ce priveste consumul intern de carne de ovine este de aproape 10 ori mai mic decat in tarile europene.

„Regretam ca se intampla asa ceva, dar din momentul in care animalele sunt urcate pe vapor, responsabilitatea este in totalitate a importatorului. A renunta la exporturile de ovine vii, in conditiile in care tarile arabe, in general, prefera animale vii nu face decat sa ne afecteze sectorul. O solutie la indemana tuturor cetatenilor ar fi sa se consume mai multa carne de ovine. Astfel, ar fi foarte bine daca si in Romania s-ar intampla ca in Argentina, unde 70% din carnea de vita din aceasta tara se consuma in Argentina. Ar fi si o dovada de patriotism. In Romania, consumul de carne de ovine este foarte scazut, de numai 2,5 kilograme pe cap de locuitor pe an, fata de tarile din vest unde depaseste 20 de kilograme. Numai in Islanda, de exemplu, se consuma anual peste 22 de kilograme de carne de ovine pe cap de locuitor”, a mai spus Irimescu.

Potrivit sefului ANSVSA, Romania a exportat pana in prezent, in Iordania, peste un milion de capete de ovine. Efectivele de ovine din Romania la 30 iunie 2016 se cifrau la 15.104.691 capete, iar cele de caprine la 2.108.042 capete, conform datelor Ministerului Agriculturii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE