Cand crede noul ministru al Agriculturii ca vor fi acordate despagubirile pentru seceta

Facebook
Twitter

Noul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu, a anuntat ca Romania a transmis catre Comisia Europeana toate solicitarile necesare cu privire la acordarea despagubirilor pentru seceta. Avand in vedere ca fermierii pot depune cereri in acest sens pana la data de 30 noiembrie, noul sef al MADR a precizat ca doreste sa faca plata efectiva a despagubirilor pana pe data de 25 decembrie.

„S-au transmis la Comisia Europeana solicitarile necesare pentru a efectua plata despagubirilor pentru culturile afectate de seceta. Sa speram ca vor iesi la timp aprobarile de la Bruxelles pentru acest lucru, deoarece vrem ca fermierii sa mearga linistiti acasa de Craciun”, a spus Achim Irimescu, in cadrul conferintei de preluare a noului mandat al Agriculturii.

Cuantumurile maxime ale ajutorului de stat pentru producatorii persoane fizice sunt de 280 de lei/hectar la porumb boabe, 285 de lei/hectar la floarea-soarelui, 335 de lei/hectar la soia, 1.130 de lei/hectar la cartof, 600 de lei la sfecla de zahar, 1.490 de lei/hectar la legume de camp, 225,5 de lei/hectar la plante de nutret, 50 de lei/hectar la pasune si 75 de lei/hectar la faneata.

Pentru persoane juridice, precum si orice forme asociative cu sau fara personalitate juridica, cuantumurile maxime sunt duble fata de cele pentru persoane fizice, la toate culturile.

Ce trebuie sa faca un fermier pentru a primi despagubiri pentru pagubele produse de seceta

Fermierii care au culturi afectate de seceta trebuie sa depuna o cerere la primarie, in care sa specifice suprafata si culturile calamitate, precum si paguba suferita. Apoi, o comisie locala pentru situatii de urgenta va evalua situatia pe teren, va aprecia suprafata, procentul de afectare si va estima valoarea pagubelor. Ulterior, comisia judeteana pentru situatii de urgenta va verifica si ea veridicitatea datelor, intocmind o situatie centralizata pe care o va inainta Ministerului Agriculturii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE