Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a anuntat de curand ca isi doreste o reorganizare a cercetarii agricole din Romania, in contextul in care aceasta se afla in prezent „in colaps”, avand de asemenea datorii de 200 de milioane de lei, informeaza Mediafax.
In septembrie, prin hotarare a Executivului, cercetarea din agricultura urmeaza sa fie reunita intr-o institutie unica si eficienta, a mai precizat ministrul.
„Cercetarea romana e in colaps. Nu se mai poate astepta. Daca inainte de 1990 aveam 3.000 de cercetatori, acum daca mai sunt 300, care au salarii de 1.000 – 1.400 lei. Cercetatorii nostri sunt deja varstnici, sectorul nu mai e atractiv pentru tineri. Aveam 30 de mii de hectare de teren in cercetare, acum nu mai sunt nici 300, datorita legilor retrocedarii. Cercetarea romana nu poate ajuta agricultorii sa depaseasca, iata, perioade de seceta, sa gaseasca solutii de soiuri rezistente. Tehnica noastra este mult depasita. Apelam la seminte din afara, iar solutia gasita acum este sa anulam datoriile. Am vorbit cu premierul Dacian Ciolos pentru anularea datoriei. Acum e de 200 milioane lei. Stiti, este pentru a treia oara, s-au mai anulat de doua ori datoriile cercetarii, ale ASAS. Vom reorganiza acest domeniu intr-o institutie cu circa 40 de oameni pe care cel putin in septembrie o vom avea in cadrul ministerului. Managementul va fi asigurat prin concurs”, a declarat Achim Irimescu, potrivit sursei citate.
Potrivit ministrului, fondurile pentru noua institutie, circa 168 milioane lei, vor veni din contributia cercetarii la buget si nu numai. Cel mai probabil, oficialul spune ca noua institutie va functiona cu centre regionale.
Chiar si asa insa, exista o serie de statiuni de cercetare agricola din Romania care reusesc sa supravietuiasca si sa faca performanta. Un exemplu in acest sens sunt specialistii din cadrul Statiunii de Cercetare Legumicola Buzau care reusesc, de ani de zile, sa dezvolte noi soiuri si hibrizi de legume, recunoscuti pentru rezistenta, dar si gustul lor. Roadele cercetarii buzoiene incep sa se simta inclusiv economic. Directorul SCDL Buzau afirma ca institutia pe care o conduce a reusit sa isi dubleze veniturile din seminte si sa isi majoreze de aproape 10 ori veniturile din rasaduri, din 2010.