Achim Irimescu: Nu e normal sa lasam apa sa ajunga in Dunare, apoi sa o repompam in sistemul de irigatii

Facebook
Twitter

Una dintre cele mai acute nevoi ale agriculturii romanesti o reprezinta, fara indoiala, sistemul de irigatii. An de an, majoritatea fermierilor raman la voia naturii in ceea ce priveste irigarea culturilor. Desi au fost prezentate de oficiali numeroase sisteme de irigatii care ar putea fi implementate in Romania, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a venit cu o serie de precizari pe marginea acestui subiect, in contextul reorganizarii cercetarii agricole romanesti.

„Este vorba de crearea unei agentii care sa preia partea de cercetare de la ASAS si sa asigure o finantare corespunzatoare cercetatorilor si sa stimuleze tinerii foarte buni sa ramana in domeniu. De asemenea, avem nevoie de solutii moderne de irigat, fiindca sistemul din Romania se bazeaza pe pomparea apei. Nu e normal sa lasam apa sa ajunga in Dunare si dupa aceea sa o pompam inapoi in sistemul de irigatii”, a declarat Achim Irimescu, potrivit unei informari MADR.

Printre planurile Ministerului Agriculturii de refacere a sistemului principal de irigatii se afla realizarea de noi amenajari de irigatii cu alimentare gravitationala sau cu ajutorul folosirii apelor subterane si a celor desalinizate.

In Romania, sistemele de irigatii sunt functionale pe circa 800.000 de hectare, adica pe mai putin de 10% din totalul suprafetei arabile.

Totodata, ministrul a mai precizat ca este nevoie de solutii moderne pe care cercetarea trebuie sa le ofere producatorului roman. Spre exemplu, in sectorul vegetal, s-a ajuns ca foarte multe seminte sa provina din strainatate.

De asemenea, ministrul a mentionat ca si in sectorul zootehnic exista unele probleme. „Romania fiind printre primii producatori de ovine din UE si, cu toate acestea, nu reuseste sa iasa pe piata europeana pentru ca rasele noastre nu sunt de carne, fiind fortati sa trimitem animalele in viu catre tarile arabe”, a mai spus ministrul Agriculturii.

In septembrie, prin hotarare a Executivului, cercetarea din agricultura urmeaza sa fie reunita intr-o institutie unica si eficienta, a mai precizat ministrul.

„Cercetarea romana e in colaps. Nu se mai poate astepta. Daca inainte de 1990 aveam 3.000 de cercetatori, acum daca mai sunt 300, care au salarii de 1.000 – 1.400 lei. Cercetatorii nostri sunt deja varstnici, sectorul nu mai e atractiv pentru tineri. Aveam 30 de mii de hectare de teren in cercetare, acum nu mai sunt nici 300, datorita legilor retrocedarii. Cercetarea romana nu poate ajuta agricultorii sa depaseasca, iata, perioade de seceta, sa gaseasca solutii de soiuri rezistente. Tehnica noastra este mult depasita. Apelam la seminte din afara, iar solutia gasita acum este sa anulam datoriile. Am vorbit cu premierul Dacian Ciolos pentru anularea datoriei. Acum e de 200 milioane lei. Stiti, este pentru a treia oara, s-au mai anulat de doua ori datoriile cercetarii, ale ASAS. Vom reorganiza acest domeniu intr-o institutie cu circa 40 de oameni pe care cel putin in septembrie o vom avea in cadrul ministerului. Managementul va fi asigurat prin concurs”, a declarat Achim Irimescu, potrivit Mediafax.

Potrivit ministrului, fondurile pentru noua institutie, circa 168 milioane lei, vor veni din contributia cercetarii la buget si nu numai. Cel mai probabil, oficialul spune ca noua institutie va functiona cu centre regionale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE