septembrie 28, 2021

Fermierul Costel Caras, in greva foamei din cauza platii intarziate a subventiilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fermierul Costel Caras a inceput de astazi o forma extrema de protest fata de plata intarziata a subventiilor, intrand in greva foamei, chiar in fata sediului Ministerului Agriculturii.

„Avand in vedere faptul ca nicio negociere a fermierilor cu Ministerul Agriculturii n-a avut ca rezultat plata subventiilor in sectorul zootehnic si nici rezolvarea altor probleme grave ale agriculturii romanesti, incepand de luni, 01.08.2016, incep un protesc extrem in fata M.A.D.R., greva foamei”, potrivit anuntului sau postat pe Facebook.

Agricultorul din Branesti, judetul Ilfov, spune ca va inceta protestul atunci cand „se vor plati toate subventiile aferente anului 2015”.

„Greva foamei este o forma de protest care are ca scop obtinerea rezolvarii anumitor revendicari. Nu este reglementata de vreo lege anume. Ea este, practic, alegerea individuala, ca ultima forma de protest a celui care considera ca toate celelalte forme de revendicare sunt epuizate. Daca si tu consideri la fel si esti de acord cu punctele de mai jos, poti intra in greva foamei alaturi de mine. Ai acest drept”, este mesajul lui Costel Caras, pe pagina de Facebook.

Prezentam mai jos revendicarile fermierului Costel Caras.

Voi inceta protestul atunci cand:

1. Se vor platii toate subventiile aferente anului 2015.

2. Se va aproba si va demara vaccinarea voluntara impotriva Dermatozei Nodulare Virale.

3. Se va infiinta, in incinta Ministerului Agriculturii, un birou de sugestii si reclamatii, condus si gestionat de fermieri.

4. Se va intocmi un plan de actiuni pentru simplificarea birocratiei in agricultura si eliminarea sau modificarea tuturor normelor care nu sunt in spiritual legislatiei europene si care franeaza dezvoltarea agriculturii romanesti: legi organice, legi ordinare, ordonante ale Guvernului, hotarari ale Guvernului, acte normative emise de administratia publica centrala si de autoritatile administrative autonome, acte normative emise de organele administratiei publice locale (Consiliul Judetean, Consiliul Local).

5. In acelasi spirit european, se va intocmi un plan de reorganizare si eficientizare a Ministerului Agriculturii si a urmatoarelor institutii:

 • Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA)
 • Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA)
 • Agentia Nationala de Consultanta Agricola (ANCA)
 • Agentia Domeniilor Statului (ADS)
 • Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare (ANIF)
 • Regia Nationala a Padurilor Romsilva (RNP)
 • Institutul de Bioresurse Alimentare (IBA)
 • Institutul de Stat pentru Testarea si Inregistrarea Soiurilor (ISTIS)
 • Inspectia Nationala pentru Calitatea Semintelor (INCS)
 • Agentia Nationala pentru Zootehnie (ANZ)
 • Autoritatea Hipica Nationala (AHN)
 • Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA)
 • Oficiul National al Viei si Vinului (ONVV)
 • Oficiul National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri (ONDOV)
 • Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala (RNDR)
 • Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), fosta Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP)

6. Se va face un plan de transformare a CEC BANK in banca agriculturii romanesti.

7. Se va face un plan de dezvoltare, cu participarea statului roman, a trei fabrici de importanta nationala, strategica: una de tractoare si piese de schimb, alta de utilaje agricole si una de lapte praf.

Cine este Costel Caras

Costel Caras este administratorul unei ferme de 200 de vaci precum si presedintele unei asociatii de fermieri din Romania. Mai mult decat atat, acesta detine si o functie de conducere in cadrul unui partid politic.

Nu este prima data cand Costel Caras recurge la un gest extrem. In 2013, acesta a aruncat pe camp opt tone de lapte, deoarece nu mai avea cui sa-l vanda, in contextul scandalului laptelului contaminat cu aflatoxina.

FOTO: Agerpres

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE