Noi fermieri in greva foamei, din cauza platii intarziate a subventiilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Trei fermieri din Bistrita-Nasaud au intrat, de luni, in greva foamei in fata sediului APIA Bistrita, deoarece nu le-au fost platite pana in prezent subventiile pentru animale, informeaza Mediafax.

„Suntem trei asociati, care am cumparat, in 2014, cu 65.000 de euro, cate zece vaci fiecare, din Austria. Anul trecut, am depus actele pentru subventiile pentru animale, in a doua etapa de prelungire. In lege spune ca trebuie sa ai produs (vitel -n.r.), la data depunerii dosarului, dar nu spune care e exact termenul. Noi am facut actele, am depus dosarele pentru subventii, in luna iulie, toate vacile avand produs, si acum am aflat ca nu ne dau banii pentru ca au fatat dupa un termen, care a fost stabilit acum, si de care, anul trecut, nu se stia nimic. Fiecare dintre noi trebuie sa incasam 12.222 de euro, subventie. Sumele sunt mari si nu renuntam la protest, pentru ca avem rate la banca si nu ne putem descura fara bani” a declarat, Ioan Balan, unul dintre protestatari, pentru sursa citata.

Potrivit protestatarului, oficialii APIA i-ar fi spus crescatorului ca dosarul sau nu este eligibil la plata. „Ni s-a spus ca dosarele nu sunt bune, pentru ca ar exista o data de referinta. Dupa un an si patru luni, ti se aduce la cunostinta ca dosarul nu e bun, fara sa ti se trimita o notificare, nimic. Noi am depus dosarul in termenul dat de ei, cu prelungire. Ni s-a promis subventia, am fost incurajati sa cumpram vaci de carne, sa facem asociatii. Daca stiam ca nu o sa primim subventii, nu mai facem nimic. In timpul jocului, nu schimbi regulile”, a mai spus fermierul.

Cei trei fermieri au accesat si credite bancare, pentru a putea sa isi cumpere animale. „Am luat 25.000 de euro, credit din banca. Nu stiu ce putem face. Nu avem de unde sa dam banii inapoi la banca, pentru ca avem cheltuieli luna de luna. Cred ca o se vindem animalele. Nu plecam nicaieri de aici, ramanem peste noapte si cat e nevoie, pana cand se va solutiona problema”, a declarat Grigore Mititean, un alt protestatar.

Si in Bucuresti, in fata Guvernului, mai multi crescatori de animale se afla in a sasea zi de greva foamei. Acestia sustin ca nu vor renunta la forma severa de protest pana cand Agentia de Plati nu va plati subventii pentru cel putin 95% din crescatorii de animale.

Procentul fermierilor autorizati la plata potrivit centralizarii din 22 august:

  • ANT7- Bovine lapte – 86.08%
  • ANT8- Bovine carne – 89.74%
  • ANT9- Ovine – 84.36%
  • ANT9- Caprine – 82.38%
  • Sprijin cuplat bivolite lapte – 55.99%
  • Sprijin cuplat ovine- 72.34%
  • Sprijin cuplat caprine – 73.91%
  • Sprijin cuplat taurine – 58.65%
  • Sprijin cuplat vaci lapte – 55.29%

Potrivit sefului APIA, din fondurile totale alocate Campaniei 2015 au fost platite pana in prezent subventii in valoare de 1,9 miliarde de euro (91%), pentru 920.000 de fermieri, din fondurile totale de 2,1 miliarde de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE