Ministrul Agriculturii: Perdelele forestiere din salcam vor fi eligibile de la anul pentru subventii

Facebook
Twitter

Perdelele forestiere realizate din salcam vor putea deveni eligibile din 2017, este de parere ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. StiriAgricole.ro va prezenta in luna mai situatia fermierului constantean Gheorghe Albu, care nu a fost sanctionat de APIA, cu 50.000 de euro, pentru ca a creat perdele forestiere din salcam, specie neeligibila.

„La noi se stie foarte bine ca salcamul a dat rezultate foarte bune. I-am scris comisarului Phil Hogan de 2 ori pe acest subiect. Speram sa reusim sa oferim aceasta posibilitate fermierilor nostri, de a infiinta perdele forestiere din salcam, care au un efect foarte bun. Inverzirea permite practic ca aceste perdele sa fie materializate. In acest an sigur nu vom reusi, insa de anul viitor, da. A fost pur si simplu o scapare ca nu am trecut si aceasta specie ca fiind eligibila la plata. In cadrul dezvoltarii rurale, salcamul e permis, prin urmare e vorba de o chestiune procedurala”, a declarat Achim Irimescu, Orezu, judetul Ialomita, cu ocazia evenimentului „Ziua Porumbului”.

Fermerul constantean sustine ca in cazul in care nu se va rezolva aceasta problema, va fi nevoit sa defriseze suprafetele infiintate cu perdele forestiere. „Daca nu se rezolva, vom fi obligati sa defrisam aceste suprafete. Perdelele forestiere sunt facute cu fonduri proprii si apartin mai multor proprietari. Ministerul Mediului ar trebui sa dea bani din acea taxa de mediu pentru ca oferim oxigen in atmosfera”, a mai afirmat fermierul constantean.

In ultimii 10 ani, Gheorghe Albu a reusit sa planteze, in zona comunei Cobadin (Constanta), peste 1,2 milioane de pomi de salcam, care au rolul sa protejeze de seceta, precum si de vanturile aspre din iarna, o suprafata agricola de circa 6.000 de hectare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE