Ministrul Agriculturii: Nu dorim sa preluam Academia de Stiinte Agricole si Silvice in subordinea MADR. S-a inteles gresit

Facebook
Twitter

Pentru a reusi stergerea datoriilor acumulate de Academia de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS), in valoare de circa 140 de milioane de lei, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, isi doreste dezvoltarea, in parteneriat cu Ministerul Educatiei, a unei unitati de management prin care sa restructureze cercetarea agricola din Romania.

„De ani de zile incercam sa restructuram cercetarea, sa o punem pe o baza sanatoasa si sa o finantam corespunzator. Sectorul cercetatarii a scazut foarte mult. De exemplu, din 70.000 de hectare mai sunt doar 30.000 de hectare in portofoliul ASAS. De asemenea, mai putin de 500 de cercetatori. Academia de Stiinte Agricole si Silvice are datorii de 140 de milioane de lei. Eu am prevazut in buget suplimentarea fondurilor cu inca 75 de milioane pentru zona cercetarii. Din pacate inca avem o opozitie in cadrul ASAS. Noi nu vrem sa luam cercetarea in subordinea MADR, s-a inteles gresit. Vrem sa o facem sa functioneze. In acest sens, Ministerul Educatiei a propus realizarea unui institut, o unitate de management a cercetarii, care sa fie in coordonarea a 25 % MADR, 25% Ministerul Educatie, 25% ASAS si 25% terti. O astfel de solutie ne-ar da posibilitatea sa mergem la premier sa cerem anularea datoriilor. Sa suplimentam fondurile astfel incat sa asiguram un salariu decent cercetatorului si sa-i lasam si sansa de a-si completa veniturile din proiecte internationale”, a declarat Achim Irimescu, in cadrul emisiunii „Viata Satului”, de la TVR 1.

Seful MADR a precizat de asemenea ca in prezent cercetarea romaneasca reuseste sa dezvolte proiecte in valoare de 34 de milioane de euro, o valoarea mult prea mica in comparatie cu alte state europene.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE