Irimescu: Avem multe solicitari din partea tarilor arabe pentru a importa din Romania

Facebook
Twitter

Tarile arabe sunt interesate sa importe produse agro-alimentare din Romania, in acest sens urmand sa aiba loc mai multe intalniri oficiale in luna septembrie intre reprezentantii MADR si oficialitatile straine, a anuntat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, potrivit Agerpres.

„Pe valorificarea produselor agricole, sunt sigur multe lucruri de discutat. Eu am prezentat programul. Urmeaza sa vina de exemplu, ministrul iordanian al Agriculturii, in 21-24. 25-28 vine ministrul Kuweitului al Agriculturii, care este si om de afaceri. In 24 vine un om de afaceri din Quatar. Sunt interesati sa cumpere din sectorul agro-alimentar. Ministrul din Arabia Saudita va veni in 16 septembrie. Deci, avem o multime de solicitari din partea tarilor arabe pentru a importa din Romania. (…) Noi trebuie sa iesim si pe piata europeana care are mare deficit de carne de ovine”, a declarat ministrul Achim Irimescu.

Ministrul Agriculturii si premierul Dacian Ciolos s-au intalnit joi cu mai multi reprezentanti ai crescatorilor de animale, in comuna Cristian, judetul Sibiu.

De asemenea, premierul a precizat ca Ministerul Agriculturii este in procedura avansata in ceea ce priveste recrutarea atasatilor agricoli care vor merge in tari cu potential de export pentru Romania.

„Ideea pe care am promovat-o in cadrul programului de guvernare si pe care cu siguranta o vom duce la bun sfarsit pana la finalul mandatului — aceea de a recruta si de a instala atasati agricoli in cateva tari cu potential de import de produse agricole din Romania — e intr-o faza avansata. Ministerul Agriculturii e in faza de recrutare a acestor atasati agricoli care vor merge in tari din zona Golfului, in tari arabe, in tari cu potential de export pentru Romania”, a spus Dacian Ciolos.

La intalnirea din judetul Sibiu au participat reprezentantii a 20 de asociatii ale crescatorilor de animale, temele dezbaterilor vizand, cu precadere, aspecte legate de: legea vanatorii, problema TVA-ului la persoanele fizice, posibilitatea acordarii unui ajutor de minimis pentru achizitionarea de berbeci de rasa, problema pasunilor aflate in proprietatea primariilor, acordarea subventiilor in zootehnie, asigurarea pietelor de desfacere (tarile arabe, Turcia etc), amenajarea de catre ANSVSA a unor puncte de sacrificare locale, problemele legate de zilierii inplicati in activitatile agricole, precum si aspecte legate de conditiile privind bunastarea animalelor (porc si pasare).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE