Prognoza agrometeorologica 22-28 iunie: vreme caniculara in majoritatea zonelor agricole

Facebook
Twitter

Sub aspect termic, intervalul 22-28 iunie se va caracteriza printr-o vreme mai calda decat in mod obisnuit pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii, chiar caniculara, indeosebi in zonele de campie, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 19…31°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…8°C, in aproape toate regiunile agricole. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 26…37°C, la nivelul intregii tari. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 12…25°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura.

Se prognozeaza ploi locale cu caracter de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, in majoritatea regiunilor agricole. De asemenea, local se pot inregistra cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol si vor fi posibile conditii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 22-28 iunie

Rezerva de apa, in cultura graului de toamna, pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. Pe suprafete extinse din Dobrogea, izolat in sud-vestul si sud-estul Munteniei, nord-estul si estul Moldovei se vor inregistra deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata si puternica).

In cultura de porumb, gradul de aprovizionare cu apa, pe adancimea de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in aproape toata tara. Izolat, in nord-estul Moldovei, centrul si sud-estul Dobrogei se va semnala seceta pedologica moderata si puternica.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 22-28 iunie

Pe fondul regimului termic al aerului mai ridicat decat in mod normal, atat procesele de coacere si maturare la culturile de toamna, cat si cele de crestere si dezvoltare la speciile prasitoare vor fi intensificate, indeosebi in zonele de cultura din sudul tarii. De asemenea, temperaturile maxime ridicate din aer, situate peste pragurile biologice critice de rezistenta (30…32°C) ale culturilor prasitoare, vor determina fenomenul de ofilire temporara si rasucire a frunzelor in orele de amiaza.

Culturile de toamna (orz si grau) vor parcurge inflorirea (80-100%), maturitatea in lapte si maturitatea in ceara (10-100%) in majoritatea regiunilor agricole, precum si maturitatea deplina (10-50%) indeosebi in sudul tarii.

Sub aspect fenologic, la rapita se vor inregistra fazele crestere si dezvoltare a boabelor in silicve (40-100%), maturitatea deplina (10-70%), precum si local recoltarea.

Floarea-soarelui se va afla la dezvoltarea primei perechi de frunze (70-100%), infrunzire (9-33 frunze) si formarea calatidiului (10-60%).

La porumbul semanat in epoca optima se vor continua fazele de formare a frunzei a treia (50-100%) si infrunzire (6-17 frunze), in cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Sfecla de zahar va parcurge dezvoltarea aparatului foliar (10-100%) si ingrosarea axei hipocotile (10-50%).

In principalele bazine specializate, la cultura de cartof se vor semnala cresterea lastarilor laterali si tuberizarea (40-100%), precum si imbobocirea (10-50%).

Pomii fructiferi vor inregistra fazele de crestere a lastarilor/frunzelor/fructelor, acumularea zaharurilor si coacerea fructelor, iar la speciile ajunse la maturitatea tehnologica se va continua recoltarea acestora.

La vita de vie din majoritatea podgoriilor vor predomina infrunzirea, formarea inflorescentelor si inflorirea, precum si formarea boabelor la soiurile timpurii de masǎ.

Conditiile agrometeorologice prognozate vor fi in general favorabile desfasurarii lucrarilor agricole in camp, exceptand zilele cu precipitatii.

Lucrari de specialitate in perioada 22-28 iunie

  • Efectuarea tratamentelor fito-sanitare la speciile de camp si pomi-viticole;
  • Combaterea bolilor, daunatorilor precum si a buruienilor (erbicidari, prasile manuale si mecanice) la speciile prasitoare;
  • Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la culturile de toamna si pomii fructiferi.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE