Prognoza agrometeo 5 – 11 octombrie: vreme rece si ploi in majoritatea zonelor agricole

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Vremea normala de la inceputul intervalului 5 – 11 octombrie va intra intr-un proces de racire treptata, in cea mai mare parte a tarii, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 8…17°C in primele zile, valori apropiate de mediile multianuale si 2…16°C in restul perioadei, abaterile termice negative fiind de 1…7°C, pe aproape intreg teritoriul agricol.

Temperatura maxima a aerului va oscila intre 7…21°C, in aproape toata tara. Temperatura minima a aerului se va situa intre -3…14°C in majoritatea regiunilor agricole, cele mai scazute valori (-3…0°C) inregistrandu-se in depresiuni, unde local vor fi posibile conditii de producere a brumei.

Regimul termic mediu diurn al solului la adancimea de 5 cm va inregistra valori cuprinse intre 12…18°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura, favorabile desfasurarii proceselor de germinare, rasarire si infrunzire la culturile de toamna infiintate pana la aceasta data, precum si continuarii semanatului.

Se intrevad ploi locale, insotite de intensificari de scurta durata ale vantului, la nivelul intregii tari. De asemenea, la inceputul intervalului, cantitatile de apa pot depasi 15-20 l/mp si izolat 30-40 l/mp, in special in vestul, nordul si centrul tarii.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 5 – 11 octombrie:

Continutul de umiditate in stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si local extrema) in Crisana, Maramures, pe suprafete agricole extinse din Oltenia, Dobrogea si Transilvania, jumatatea de est a Banatului, nord-estul, nordul si local in estul Moldovei, nord-estul, estul si sudul Munteniei.

Rezerva de apa va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime in cea mai mare parte a Munteniei, sudul, vestul si nord-vestul Moldovei, sudul si izolat in nord-estul Transilvaniei, nord-vestul si sud-estul Olteniei, nordul Dobrogei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 5 – 11 octombrie:

Pe ansamblu, procesele de vegetatie specifice acestei perioade, coacere si maturare la speciile pomi-viticole, precum si cele de crestere si dezvoltare la culturile de toamna vor evolua in ritmuri normale, exceptand zonele depresionare, unde ritmurile biologice se vor desfasura mai lent. Starea de vegetatie a culturilor de toamna infiintate in epoca optima se va prezenta in general buna si medie, respectiv medie si slaba pe arealele agricole cu deficite de apa in sol.

La hibrizii semitardivi si tardivi de porumb se va semnala maturitatea deplina (80-100%), continuandu-se totodata recoltarea in toate regiunile agricole.

Sfecla de zahar va inregistra ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharurilor in radacina, iar la cartof se vor extinde suprafetele recoltate.

Speciile pomi-viticole vor parcurge predominant coacerea rodului si maturarea lemnului in aproape toate plantatiile, concomitent cu recoltarea esalonata a fructelor.

Sub aspect fenologic, la rapita infiintata pana la aceasta data se vor semnala germinarea si rasarirea (30-100%), precum si infrunzirea (10-40%).

Orzul si graul de toamna semanate pana in prezent se vor afla in fazele incipiente de dezvoltare, respectiv germinare-rasarire (10-30%).

In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole in camp (araturi, fertilizari, pregatirea patului germinativ, semanat, recoltare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale etc.) se vor putea efectua in conditii optime.

Lucrari de specialitate in perioada 5 – 11 octombrie:

  • Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale;
  • Continuarea lucrarilor de arat pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului in stratul 0-20 cm;
  • Pregatirea patului germinativ si semanatul cerealierelor de toamna (orz si grau) in perioada optima;
  • Recoltarea, transportul si depozitarea produselor agricole si a fructelor de sezon

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE