Prognoza agrometeo 18 – 24 octombrie: vreme mai calda si ploi locale

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Vremea mai rece de la inceputul intervalului 18 – 24 octombrie va intra treptat intr-un proces de incalzire, aceasta devenind normala sub aspect termic, in majoritatea regiunilor agricole, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 1…13°C in prima parte a intervalului, mai scazuta cu 1…5°C comparativ cu mediile multianuale si 5…15°C in ultimele zile, valori apropiate de normele climatologice.

Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 6…18°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Temperatura minima a aerului va oscila intre -4…11°C, pe aproape intreg teritoriul agricol, valori mai scazute fiind posibile in zonele depresionare, unde vor fi posibile conditii de producere a brumei.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm se va situa intre 4…12°C in zonele de campie, limite optime desfasurarii proceselor vegetative la culturile de toamna infiintate in epoca optima.

Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale, acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului, indeosebi in vestul, sud-vestul si nord-vestul tarii.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 18 – 24 octombrie

In stratul de sol 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apa va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe majoritatea zonelor de cultura. Pe suprafete extinse din Moldova si izolat in nordul Munteniei se vor inregistra excese de umiditate in sol. In centrul si sudul Dobrogei, izolat in centrul Transilvaniei, vestul Crisanei si sudul Munteniei se vor semnala deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si puternica).

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 18 – 24 octombrie

Ca urmare, ritmurile vegetative la culturile de toamna se vor desfasura in general normal, in special pe arealele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului, unde uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi pe ansamblu buna si medie. Pe fondul valorilor termice mai scazute din aer si sol fata de normalul perioadei, local in zonele depresionare, procesele de crestere si dezvoltare ale plantelor vor fi mai lente.

La orzul si graul de toamna vor predomina fazele de germinare-rasarire (10-50%) in majoritatea zonelor de cultura, precum si aparitia primelor frunze (10-40%), indeosebi in regiunile agricole din sudul si estul tarii.

Sub aspect fenologic, la rapita se vor semnala germinarea, rasarirea si infrunzirea (10-100%), in cea mai mare parte a zonelor de cultura.

Sfecla de zahar din centrul si estul tarii va parcurge maturitatea tehnologica si recoltarea.

Pomii fructiferi vor inregistra fazele de maturare a lemnului, ingalbenirea si caderea frunzelor, precum si recoltarea la soiurile tardive.

In majoritatea podgoriilor, la vita de vie se vor semnala maturarea coardelor, ingalbenirea si caderea frunzelor.

Ca urmare, lucrarile agricole de toamna (recoltare, transport si depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea patului germinativ, semanat, etc.) se vor putea efectua in conditii relativ bune, exceptand zilele cu precipitatii.

Lucrari de specialitate in perioada 18 – 24 octombrie

  • Continuarea lucrarilor de eliberare a suprafetelor agricole de resturile vegetale;
  • Efectuarea araturilor de toamna, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu a apa a solului in stratul 0-20 cm/ogor;
  • Urgentarea pregatirii patului germinativ in vederea continuarii semanatului la orzul si graul de toamna;
  • Finalizarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare a produselor agricole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE