In intervalul 29 octombrie – 3 noiembrie va predomina un regim termic al aerului pe ansamblu normal, in aproape toata tara, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 1…12°C, limite apropiate de normele climatologice, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 5…16°C, pe intreg teritoriul agricol al tarii. Temperatura minima a aerului se va incadra intre -4…9°C in toate regiunile, posibil mai scazuta in depresiuni, unde izolat vor fi conditii de producere a brumei.

Temperatura medie diurna a solului la adancimile de 5 și 10 cm va fi cuprinsa intre 5…13°C in majoritatea zonelor de cultura, limite optime desfaşurarii proceselor vegetative la culturile de rapita, orz şi grau de toamna insamantate in epoca optima.

Se intrevad precipitatii predominant sub forma de ploi locale in aproape toate regiunile agricole, dar și mixte (ploaie, lapovita și ninsoare) in nordul și centrul tarii, acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 29 octombrie – 3 noiembrie

Rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim și optime, in cea mai mare parte a tarii.

Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata și puternica) se vor inregistra local in centrul și sudul Dobrogei, izolat in sudul și sud-estul Munteniei, vestul Crișanei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 29 octombrie – 3 noiembrie

Ca urmare, ritmurile vegetative ale speciilor de toamna se vor desfaşura in general normal, in majoritatea zonelor de cultura. Starea de vegetatie a plantelor va fi pe ansamblu buna şi medie in cea mai mare parte a teritoriului agricol, exceptand semanaturile tardive şi suprafetele cu deficite de apa in sol, unde uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi slaba, iar densitatea redusa. Totodata, datorita temperaturilor mai scazute din aer şi sol din zonele depresionare, procesele de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor evolua uşor mai lent.

In functie de data semanatului, culturile de orz şi grau de toamna vor parcurge predominant germinarea (70-100%), rasarirea (50-100%) şi aparitia frunzei a treia (10-80%).

Sub aspect fenologic, cultura de rapita infiintata in epoca optima se va afla in fazele de rasarire (50-100%) şi infrunzire (4-8 frunze), ȋn majoritatea zonelor agricole.

Sfecla de zahar din majoritatea bazinelor specializate se va recolta pe ultimele suprafete agricole.

In majoritatea plantatiilor, la pomii fructiferi și vita de vie se vor semnala ȋn continuare maturarea lemnului/coardelor, ȋngalbenirea și caderea masiva a frunzelor, speciile fiind in general bine adaptate la conditiile de iernare.

Pe ansamblu, conditiile agrometeorologice vor favoriza desfaşurarea lucrarilor agricole de sezon, in aproape toate regiunile agricole ale tarii.

Lucrari de specialitate in perioada 29 octombrie – 3 noiembrie

  • Finalizarea lucrarilor de eliberare a terenurilor agricole de resturile vegetale;
  • Continuarea efectuarii araturilor adanci de toamna;
  • Administrarea ingraşamintelor pe baza de azot şi fosfor la culturile de toamna semanate in perioada optima;
  • Efectuarea lucrarilor de intretinere (tratamente fito-sanitare, taieri de intretinere, araturi, etc.) in plantatiile pomi-viticole.
Print Friendly