Prognoza agrometeo 12 – 18 octombrie: ploi, lapovita si ninsoare, in majoritatea zonelor agricole

Facebook
Twitter

In intervalul 12 – 18 octombrie va predomina un regim termic al aerului in general mai scazut decât in mod normal, in cea mai mare parte a tarii, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 0…14°C pe intreg teritoriul agricol, mai scazuta cu 1…6°C in raport cu mediile climatologice. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 4…18°C, la nivelul intregii tari. Temperatura minima a aerului se va situa intre -8…10°C in majoritatea regiunilor agricole, cele mai scazute valori (-8…0°C) inregistrându-se in depresiuni, unde local se va produce bruma.

Regimul termic mediu diurn al solului la adâncimea de 5 cm va fi cuprins intre 5…15°C in zonele de câmpie, valori favorabile desfasurarii fazelor de vegetatie la speciile de toamna deja infiintate si continuarii lucrarilor de semanat la grâul de toamna.

Se intrevad precipitatii sub forma de ploaie in toate regiunile agricole, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), indeosebi in zonele nordice si centrale, acestea fiind insotite de intensificari ale vântului. De asemenea, cantitatile de apa prognozate pot depasi 20-25 l/mp si izolat, 40-50 l/mp, in special in Moldova.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 12 – 18 octombrie

Aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime in Maramures, Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei, Munteniei, Moldovei, local in estul si sudul Olteniei, nordul si izolat in estul Dobrogei, nordul Crisanei.

Continutul de umiditate din sol se va incadra in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si izolat extrema) pe suprafete extinse din Dobrogea si Oltenia, local in vestul si sudul Crisanei, centrul Transilvaniei, nord-estul si izolat in estul Moldovei, sudul Munteniei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 12 – 18 octombrie

In conditiile agrometeorologice mentionate, procesele de crestere la culturile de toamna (rapita, orz si grâu) aflate in primele faze de vegetatie (germinare, rasarire si infrunzire) se vor desfasura in general normal, indeosebi in zonele de câmpie si in ritmuri usor mai lente in restul teritoriului agricol. La speciile prasitoare si pomiviticole, fazele de coacere si maturare vor decurge in conditii relativ bune.

La cultura de porumb (hibrizii tardivi) se vor finaliza lucrarile de recoltare pe ultimele suprafete.

In principalele bazine specializate, sfecla de zahar va parcurge maturitatea tehnologica, continuându-se recoltarea.

La cartof va fi posibila finalizarea recoltarii pe majoritatea arealelor agricole.

In toate plantatiile, pomii fructiferi si vita de vie se vor afla in fazele de maturare a fructelor/boabelor si a lemnului, recoltarea, precum si ingalbenirea si caderea fiziologica a frunzelor.

Culturile de toamna (rapita, orz si grâu) infiintate la inceputul epocii optime vor inregistra germinarea, rasarirea si aparitia primelor frunze. Starea de vegetatie a plantelor se va prezenta buna si medie, respectiv medie si slaba, indeosebi pe arealele cu deficite de apa in sol.

In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole de toamna (recoltare, transport si depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea patului germinativ, semanat, etc.) se vor putea efectua in conditii optime.

Lucrari de specialitate in perioada 12 – 18 octombrie:

  • Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale si efectuarea araturilor de toamna;
  • Urgentarea lucrarilor de pregatire a patului germinativ si a semanatului in epoca optima, in special pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
  • Finalizarea lucrarilor de recoltare la produsele agricole de sezon de pe ultimele suprafete.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE