Prognoza agrometeo 8 – 14 noiembrie: ploi in majoritatea zonelor agricole

Facebook
Twitter

Vremea mai calda de la inceputul perioadei 8 – 14 noiembrie va intra intr-un proces de racire treptata, devenind normala sub aspect termic, in cea mai mare parte a regiunilor agricole, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 2…15°C in primele zile, abaterile temice pozitive fiind de 1…5°C si 1…11°C spre sfarsitul intervalului, limite apropiate de mediile multianuale, in aproape toata tara.

Temperatura maxima a aerului se va situa intre 3…20°C, la nivelul intregii tari. Temperatura minima a aerului se va incadra intre -2…9°C, pe intreg teritoriul agricol al tarii, valorile cele mai scazute fiind posibile in zonele depresionare.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va fi cuprinsa intre 4…14°C in majoritatea zonelor de cultura, favorabila parcurgerii fazelor de germinare, rasarire si infrunzire la speciile de toamna infiintate pana in prezent.

Sub aspect pluviometric, se intrevad ploi locale in aproape toata tara, izolat sub forma de aversa, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului. Local, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol. De asemenea, in ultimele zile ale perioadei se pot inregistra si precipitatii mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), indeosebi in nordul si centrul tarii.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 8 – 14 noiembrie

In cultura graului de toamna, aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-20 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. In centrul si sudul Dobrogei, izolat in vestul Crisanei si sud-estul Munteniei se vor inregistra deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si puternica).

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 8 – 14 noiembrie

Regimul termic ridicat din aer si sol va imprima ritmuri normale in desfasurarea proceselor de crestere si dezvoltare la culturile de toamna in cea mai mare parte a zonelor agricole, acestea fiind chiar usor intensificate, pe unele areale din sudul si vestul tarii, indeosebi in semanaturile efectuate in epoca optima si pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului. De asemenea, conditiile agrometeorologice vor fi favorabile proceselor de calire si adaptare la conditiile de iernare, atat a cerealierelor de toamna, cat si a speciilor pomi-viticole.

Orzul si graul de toamna infiintate in epoca optima se vor afla la rasarire (60-100%) si formarea frunzei a treia (10-100%). In culturile tardive (semanate dupa 20 octombrie 2016) vor predomina germinarea si rasarirea (10-100%).

In functie de data semanatului, la rapita se vor continua fazele rasarire (60-100%) si infrunzire (5-10 frunze).

Speciile pomi-viticole vor parcurge maturarea lemnului/coardelor, ingalbenirea si caderea fiziologica a frunzelor, pe intreg teritoriul agricol al tarii.

Lucrarile agricole de sezon (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, fertilizari, recoltarea de pe ultimele suprafete) se vor desfasura pe ansamblu in conditii optime.

Lucrari de specialitate in perioada 8 – 14 noiembrie:

  • Finalizarea lucrarilor de eliberare a terenurilor agricole de resturile vegetale;
  • Efectuarea araturilor adanci de toamna;
  • Aplicarea ingrasamintelor pe baza de azot si fosfor la culturile de toamna semanate in perioada optima;
  • Lucrari de intretinere (tratamente fito-sanitare, taieri de intretinere, araturi, etc.) in plantatiile pomi-viticole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE