Prognoza agrometeo 1 – 7 octombrie: ploi locale, sub forma de aversa

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Perioada 1 – 7 octombrie se va caracteriza printr-un regim termic al aerului in general mai ridicat decat in mod obisnuit, la nivelul intregii tari, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 12…22°C, abaterile termice pozitive fiind de 1..6°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 20…28°C, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura minima a aerului se va incadra intre 3…16°C, in aproape toata tara.

Regimul termic mediu diurn al solului la adancimea de 5 cm va oscila intre 11…19°C, pe intreg teritoriul agricol, valori optime parcurgerii proceselor de germinare, rasarire si infrunzire, precum si continuarii semanatului la culturile de toamna.

Sub aspect pluviometric, se prognozeaza ploi locale sub forma de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, in cea mai mare parte a tarii. De asemenea, izolat se pot inregistra cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 1 – 7 octombrie

Aprovizionarea cu apa a solului in stratul de sol 0-20 cm (ogor), va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime in Banat, cea mai mare parte a Munteniei, nord-estul, estul si sudul Transilvaniei, nord-vestul, centrul, vestul si sudul Moldovei, izolat in nord-estul si sud-estul Olteniei, nordul Dobrogei si estul Maramuresului.

Continutul de umiditate din sol se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) pe suprafete extinse din Crisana, Oltenia, Dobrogea si Maramures, nord-vestul si centrul Transilvaniei, nord-estul, nordul si local in estul Moldovei, nord-estul, estul si sudul Munteniei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 1 – 7 octombrie

Pe ansamblu, procesele de vegetatie specifice acestei perioade, coacere si maturare la speciile pomi-viticole, precum si cele de crestere si dezvoltare la culturile de toamna vor evolua in ritmuri normale, exceptand zonele depresionare, unde ritmurile biologice se vor desfasura mai lent.

Starea de vegetatie a culturilor de toamna infiintate in epoca optima se va prezenta in general buna si medie, respectiv medie si slaba pe arealele agricole cu deficite de apa in sol.

La hibrizii semitardivi si tardivi de porumb se va semnala maturitatea deplina (80-100%), continuandu-se totodata recoltarea in toate regiunile agricole.

Sfecla de zahar va inregistra ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharurilor in radacina, iar la cartof se vor extinde suprafetele recoltate.

Speciile pomi-viticole vor parcurge predominant coacerea rodului si maturarea lemnului in aproape toate plantatiile, concomitent cu recoltarea esalonata a fructelor.

Sub aspect fenologic, la rapita infiintata pana la aceasta data se vor semnala germinarea si rasarirea (30-100%), precum si infrunzirea (10-40%).

Orzul si graul de toamna semanate pana in prezent se vor afla in fazele incipiente de dezvoltare, respectiv germinare-rasarire (10-30%).

In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole in camp (araturi, fertilizari, pregatirea patului germinativ, semanat, recoltare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale etc.) se vor putea efectua in conditii optime.

Lucrari de specialitate in perioada 1 – 7 octombrie

  • Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale;
  • Continuarea lucrarilor de arat pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului in stratul 0-20 cm;
  • Pregatirea patului germinativ si semanatul cerealierelor de toamna (orz si grau) in perioada optima;
  • Recoltarea, transportul si depozitarea produselor agricole si a fructelor de sezon

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE