Prognoza agrometeo 6 – 12 septembrie: ploi locale sub forma de aversa

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In intervalul 6 – 12 septembrie va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod normal, in aproape toata tara, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 13…27°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…7°C, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 20…33°C, la scara intregii tari. Temperatura minima a aerului se va incadra intre 5…21°C, valorile cele mai scazute inregistrandu-se in zonele depresionare.

Sunt posibile ploi locale sub forma de aversa, reduse cantitativ, insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, indeosebi in vestul si sud-vestul tarii.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 6 – 12 septembrie

Continutul de umiditate in stratul de sol 0-20 cm / ogor, se situeaza in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in cea mai mare parte a tarii. Pe suprafete agricole extinse din Banat, nordul si local in sudul Transilvaniei, local in centrul si sud-vestul Moldovei, nord-vestul Olteniei, nordul Munteniei, aprovizionarea cu apa a solului prezinta valori satisfacatoare

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 6 – 12 septembrie

Pe fondul mentinerii stresului hidric asociat cu cel termic din aer si sol, la culturile prasitoare neirigate (porumb, floarea-soarelui) procesele de maturare vor fi in continuare accelerate si fortate, indeosebi in sud-estul, sudul, estul si local vestul tarii. Pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului, procesele de vegetatie vor evolua in general normal, plantele prezentand o stare de vegetatie pe ansamblu buna si medie.

Floarea-soarelui se va afla predominant in faza de maturitate deplina (10-100%) pe intreg teritoriul agricol, continuandu-se totodata lucrarile de recoltare.

Cultura de porumb va parcurge maturitatea ceara (60-100%) si deplina (30-100%) la nivelul intregii tari, iar la hibrizii timpurii semanati in epoca optima se va continua recoltarea.

La sfecla de zahar se vor inregistra ingrosarea axei hipocotile concomitent cu acumularea zaharului in radacina, iar la cartof, cresterea tuberculilor, uscarea vrejilor, maturitatea tehnologica, precum si recoltarea la soiurile tardive.

Speciile pomi-viticole se vor afla la cresterea si maturarea fructelor/boabelor, acumularea zaharurilor, iar la soiurile aflate la maturitatea tehnologica se vor continua lucrarile de recoltare.

Cultura de rapita infiintata pe suprafete agricole restranse va parcurge primele faze de vegetatie (germinare-rasarire), precum si continuarea lucrarilor de semanat.

Lucrarile agricole specifice campaniei de toamna (recoltare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea patului germinativ, semanat) se vor desfasura in general, in conditii bune.

Lucrari de specialitate in perioada 6 – 12 septembrie

  • Continuarea eliberarii suprafetelor agricole de resturile vegetale;
  • Pregatirea terenurilor in vederea insamantarii culturilor de toamna (rapita, orz si grau), in special pe arealele cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
  • Efectuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la culturile prasitoare si speciile pomi-viticole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE