Prognoza agrometeo 28 septembrie – 4 octombrie: vreme favorabila insamantarilor de toamna

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

La inceputul perioadei 28 septembrie – 4 octombrie va predomina un regim termic al aerului in general normal, dupa care, vremea va deveni mai calda decat in mod obisnuit, la nivelul intregii tari, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 9…19°C, in primele zile, limite apropiate de mediile multianuale si 11…23°C spre sfarsitul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1…5°C, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 15…28°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Temperatura minima a aerului se va incadra intre 2…17°C, in aproape toata tara.

Regimul termic mediu diurn al solului la adancimea de 5 cm va prezenta valori cuprinse intre 8…18°C, optime parcurgerii proceselor de germinare-rasarire, precum si continuarii semanatului la culturile de toamna. Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale, reduse cantitativ, acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului, la nivelul intregii tari.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 28 septembrie – 4 octombrie

Rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si local optime in Banat, in cea mai mare parte a Munteniei, nord-estul, estul, sudul si sud-vestul Transilvaniei, nordul si local in centrul si estul Dobrogei, nord-vestul, centrul, vestul si sudul Moldovei, izolat in nord-estul si sud-estul Olteniei si estul Maramuresului.

In Crisana, pe suprafete extinse din Oltenia, vestul Maramuresului, nord-vestul si centrul Transilvaniei, nord-estul si estul Moldovei, centrul si sudul Dobrogei, nord-estul, estul si izolat in sudul Munteniei, continutul de apa din sol va prezenta valori scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema).

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 28 septembrie – 4 octombrie

In conditiile agrometeorologice prognozate, ritmurile de crestere si dezvoltare la culturile de rapita si orz de toamna semanate pana la aceasta data, vor evolua pe ansamblu normal, indeosebi pe arealele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului. Totodata, pe suprafetele cu deficite de umiditate in sol, procesele de coacere si maturare ale plantelor vor fi in continuare stanjenite.

Floarea-soarelui isi va definitiva maturitatea deplina (90-100%), totodata continuandu-se lucrarile de recoltare pe ultimele suprafete agricole.

In functie de data semanatului si precocitatea hibridului, la porumb se vor continua maturitatea deplina (40-100%) si recoltarea, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii.

In principalele bazine specializate, sfecla de zahar va parcurge ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharului in radacina, iar la cultura de cartof se vor inregistra maturitatea deplina si recoltarea.

In majoritatea plantatiilor, pomii fructiferi si vita de vie se vor afla la maturarea fructelor/boabelor/lemnului, ingalbenirea si caderea fiziologica a frunzelor, precum si recoltarea esalonata a acestora.

Culturile de toamna (rapita si orz) semanate pana in prezent isi vor continua primele faze de vegetatie (germinare, rasarire si aparitia primelor frunze), extinzandu-se totodata lucrarile de semanat.

Lucrarile specifice campaniei de toamna (recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea patului germinativ, semanat) se vor desfasura pe ansamblu normal.

Lucrari de specialitate in perioada 28 septembrie – 4 octombrie:

  • Recoltarea, transportul si depozitarea produselor agricole de sezon;
  • Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale;
  • Efectuarea araturilor si pregatirea patului germinativ in vederea insamantarii culturilor de toamna in epoca optima (15 septembrie-20 octombrie), in special in zonele cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa in stratul arabil al solului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE