Prognoza agrometeo 17 – 22 septembrie: ploi locale cu caracter de aversa

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Sub aspect termic, intervalul 17 – 22 septembrie se va caracteriza printr-o vreme mai calda decat in mod obisnuit, pe aproape intreg teritoriul agricol, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 15…28°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…9°C, in aproape toata tara. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 20…34°C, la nivelul intregii tari. Temperatura minima a aerului se va incadra intre 7…21°C, pe majoritatea suprafetelor agricole, cele mai scazute valori fiind posibile in zonele depresionare.

Regimul termic mediu diurn al solului la adancimea de 5 cm va oscila intre 19…27°C, valori favorabile continuarii insamantarilor de toamna (rapita, orz) si parcurgerii primelor faze de vegetatie, respectiv germinare si rasarire la culturile infiintate pana in prezent.

Sub aspect pluviometric, se intrevad ploi cu caracter de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, in cea mai mare parte a tarii. Local cantitatile de apa pot fi mai insemnate, iar izolat vor fi conditii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 17 – 22 septembrie

Continutul de apa pe profilul de sol 0-20 cm (ogor), va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in aproape toata tara. Pe suprafete extinse din Banat, izolat in nordul si sud-vestul Transilvaniei, nord-vestul Olteniei, rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 17 – 22 septembrie

Pe fondul mentinerii regimului termic din aer si sol mai ridicat, precum si a deficitelor accentuate de umiditate din sol, procesele de maturare la culturile agricole vor fi in continuare stanjenite, semnalandu-se fortari stadiale, stiuleti subdimensionati si boabe sistave la porumb, fructe mici si deshidratate la pomii fructiferi si vita de vie, productiile fiind reduse din punct de vedere cantitativ si calitativ.

De asemenea, la culturile de toamna infiintate pana in prezent, pe terenurile afectate de fenomenul de seceta pedologica, ritmurile de crestere si dezvoltare (germinare, rasarire, infrunzire) vor fi incetinite.

La floarea-soarelui se vor extinde si chiar finaliza lucrarile de recoltare, in cea mai mare parte a zonelor de cultura.

Cultura de porumb va parcurge predominant maturitatea deplina (70-100%), continuandu-se totodata recoltarea, la nivelul intregii tari.

In centrul si estul tarii, sfecla de zahar se va afla la ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharului in radacina.

Cartoful va inregistra uscarea vrejilor si maturitatea tehnologica, precum si recoltarea, la soiurile semitardive si tardive.

Speciile pomicole si viticole isi vor continua fazele de coacere a rodului, maturarea lemnului, recoltarea fructelor/boabelor, precum si ingalbenirea si caderea fiziologica a frunzelor.

Fenologic, rapita si orzul de toamna semanate in epoca optima se vor afla in fazele de germinare si rasarire (10-60%), precum si aparitia primelor frunze (10-25%).

In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole specifice campaniei de toamna (recoltare, transport si depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea patului germinativ, semanat, etc), se vor efectua in conditii relativ bune.

Lucrari de specialitate in perioada 17 – 22 septembrie

  • Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale;
  • Continuarea lucrarilor de arat in stratul de sol 0-20 cm / ogor;
  • Pregatirea terenurilor in vederea insamantarilor de toamna in epoca optima (15 septembrie-20 octombrie), indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului in stratul arabil;
  • Recoltarea, transportul si depozitarea produselor agricole si a fructelor de sezon.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE