Cat va mai dura seceta? Raspunsul directorului ANM

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Directorul ANM, Ion Sandu, avertizeaza ca seceta din sudul si sud-estul tarii va continua si in luna octombrie, urmand ca rezerva de umiditate din sol sa se refaca abia in cursul lunii noiembrie, informeaza Agerpres.

„In august, sudul si sud-estul tarii, precum si partea de nord a Moldovei au fost afectate de seceta si vor mai fi afectate de seceta. In septembrie, zone foarte intinse sunt afectate de seceta extrema si puternica si, din pacate, va urma o luna octombrie de asemenea secetoasa”, a declarat Sandu.

Directorul Agentiei Nationale de Meteorologie a mai spus ca vara anului 2016 a fost caracterizata de faptul ca, in timp ce in sud se manifesta fenomenul de seceta, in partile de nord, centru si vest ale tarii erau prezent fenomene meteorologice cu vijelii si furtuni violente, cu sute de avertizari. „Asa va fi si in continuare din pacate, si in luna octombrie avem temperaturi mai mari in partea de sud decat mediile multianuale”, a anuntat directorul ANM.

Totodata, Ion Sandu a mai precizat ca in luna octombrie cantitatile de precipitatii vor fi reduse. „Cantitatile de precipitatii in luna octombrie in aceeasi zona in care deja avem seceta vor fi mai mici decat normele climatologice. Desi saptamana viitoare, duminica si luni, vor fi cantitati de 30-40 de litri pe metru patrat, nu inseamna ca se va reface rezerva de umiditate”, a mai spus Ion Sandu.

Oficialul ANM a mai precizat ca, in luna noiembrie, temperatura medie va fi in continuare ridicata, dar precipitatiile se vor intensifica.

“Temperatura medie va fi mai mare in partea de sud, pare un pic mai cald decat media climatologica, dar incepe sa se refaca rezerva de umiditate, pentru ca in partea de sud-est cantitatile medii de precipitatii sunt mai mari decat normele. Acest lucru inseamna ca precipitatiile din noiembrie vor incepe sa reduca deficitul de rezerva de umiditate”, a mai spus Sandu.

Totodata, potrivit acestuia, in luna decembrie va fi putin mai cald decat in mod normal, dar nu se poate anticipa in momentul de fata cand va ploua sau cand va ninge.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE