Fermierii care aleg sa reduca voluntar productia de lapte a bovinelor, printr-o furajare mai slaba calitativ, pot afecta, pe termen lung, caracteristicile genetice ale rasei, in sensul unei scaderi a performantelor animalelor, avertizeaza specialistii. Recent, Comisia Europeana a aprobat noi ajutoare financiare pentru crescatorii de vaci care isi reduc productia de lapte.

„Cand revenim la o furajare optima, dupa un proces de genul acesta (reducere a calitatii furajelor – n.r.), in principiu putem sa atingem un procent de 80-90% din potentialul pe care l-am fi avut in conditii normale. Totusi, masura poate fi una benefica in conditiile in care fermierul nu are efectiv o piata de desfacere a laptelui. Consider insa ca nu vor fi foarte multi fermieri care vor accesa asemenea ajutoare, limitandu-si productia”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, prof. univ. dr. Teofil Creanga, directorul Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Cresterea Bovinelor Dancu din judetul Iasi.

Pentru a imbunatati productia de lapte a bovinelor, crescatorii apeleaza des la concentrate. De exemplu, pentru obtinerea unui litru de lapte, in medie, sunt administrate circa 350-400 grame concentrate de buna calitate.

„Genetica merge mana-n mana cu furajarea. Daca nu ii vom da vitelului ceea ce ii trebuie, genetic el nu o sa mai dea rezultatul scontat. De asemenea, cand animalul devine mare, este in timpul productiei, automat nu va mai reflecta calitatile genetice. Eu, personal, nu as incuraja aceasta reducere a productiei de lapte, deoarece si asa laptele romanesc este putin. Noi importam mult lapte”, ne-a declarat si Neata Toader, presedintele Asociatiei Generale a Crescatorilor de Taurine.

La ora actuala, aproape 90% dintre fermele si gospodariile producatoare de lapte din Romania detin o vaca sau trei, cel mult. Asa se explica productia medie pe cap de vaca furajata de doar 3.860 de litri pe an, fata de peste 7.000 de litri pe an, cat produce in medie o vaca din Germania sau Franta, potrivit Strategiei Nationale a Laptelui.

800.000 de mici producatori locali vor disparea

Eliminarea cotelor de lapte va duce in Romania la iminenta disparitie a aproximativ 800.000 de mici producatori locali, se mai noteaza in Strategia Nationala a Laptelui.

„Efectivele din pacate se reduc drastic. Crescatorii aproape ca nu mai asteapta ajutoare de la Uniunea Europeana, ci aleg mai degraba sa isi reduca efectivele, chiar ferme intregi, mai ales acelea care sunt subdimensionate din punct de vedere al productiei de lapte. Daca ai de exemplu sub 70-80 e capete, daca nu reusesti sa produci o tona, practic nu existi si esti sortit disparitiei. In ultimii 2-3 ani, efectivul de bovine a scazut cu cel putin 30%”, ne-a mai declarat prof. univ. dr. Teofil Creanga, directorul Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Cresterea Bovinelor Dancu din judetul Iasi.

Recent, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a anuntat ca, in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L242/9.9.2016, s-a publicat Regulamentul delegat (UE) 2016/1612 al Comisiei Europene privind acordarea unor ajutoare pentru reducerea productiei de lapte, stabilite la un cuantum de 14 euro/100kg de lapte de vaca, cu o limitare la un volum total de reducere a livrarilor de lapte care corespunde sumei de 150 milioane euro.

Beneficiarii eligibili sunt producatorii de lapte care au livrat lapte la prim-cumparatori in luna iulie 2016 si care se angajeaza sa reduca livrarea cantitatii de lapte intr-o perioada calendaristica de 3 luni -perioada de reducere, in comparatie cu aceeasi perioada din anul precedent – perioada de referinta. Reducerea pentru care solicita ajutor trebuie sa fie de minim 1.500 kg si de cel mult 50% din cantitatea livrata in perioada de referinta.

Share on Facebook
Print Friendly