Bani europeni pentru crescatorii de vaci

Facebook
Twitter

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L242/9.9.2016, s-a publicat Regulamentul delegat (UE) 2016/1612 al Comisiei Europene privind acordarea unor ajutoare pentru reducerea productiei de lapte, stabilite la un cuantum de 14 euro/100kg de lapte de vaca, cu o limitare la un volum total de reducere a livrarilor de lapte care corespunde sumei de 150 milioane euro.

Beneficiarii eligibili sunt producatorii de lapte care au livrat lapte la prim-cumparatori in luna iulie 2016 si care se angajeaza sa reduca livrarea cantitatii de lapte intr-o perioada calendaristica de 3 luni -perioada de reducere, in comparatie cu aceeasi perioada din anul precedent – perioada de referinta.

Reducerea pentru care solicita ajutor trebuie sa fie de minim 1.500 kg si de cel mult 50% din cantitatea livrata in perioada de referinta.

Pentru a solicita ajutorul, producătorii de lapte vor depune un formular de cerere de ajutor la care vor atașa copii ale contractelor cu prim-cumpărătorii, copii ale documente fiscale care atestă livrările –facturi, file din carnetul de comercializare, pentru livrările efectuate în perioada de referință și în luna iulie 2016. Depunerea se va face la sediul Centrului Judetean APIA, respectiv al Municipiului Bucuresti, pe raza caruia solicitantul isi are domiciliul/sediul social, direct sau prin posta.

In cursul saptamanii 12 – 16.09.2016, formularul de cerere de ajutor se va gasi la toate Centrele Judetene APIA, precum si la Centrul Municipiului Bucuresti si de asemenea va fi postat pe site-ul institutiei: www.apia.org.ro .

Termenele limita pentru depunerea cererilor de ajutor complete, pentru cele patru perioade de reducere care acopera cate 3 luni calendaristice, sunt stabilite astfel:

  • -21 septembrie 2016, la ora 13:00, ora Romaniei, pentru prima perioada de reducere octombrie, noiembrie, decembrie 2016;
  • -12 octombrie 2016, la ora 13:00, ora Romaniei, pentru a doua perioada de reducere: noiembrie si decembrie 2016, precum si ianuarie 2017;
  • -9 noiembrie 2016, la ora 13:00, ora Romaniei, pentru cea de a treia perioada de reducere: decembrie 2016, ianuarie si februarie 2017;
  • – 7 decembrie 2016, ora 13:00, ora Romaniei, pentru cea de a patra perioada de reducere : ianuarie, februarie si martie 2017.

Solicitantii de ajutor pot depune o singura cerere de ajutor aferenta unei perioade de reducere, cu exceptia solicitantilor care au depus o cerere pentru prima perioada si care pot depune o cerere si pentru cea de a patra perioada.

Dupa verificarea cererilor de ajutor, cantitatile eligibile vor fi transmise la Comisia Europeana. Aceasta va informa statele membre cu privire la masura in care, tinand seama de incadrarea in plafonul comunitar al masurii, se pot acorda autorizatii pentru cantitatile solicitate. APIA va comunica fiecarui solicitant a carui cerere a fost declarata admisa si plauzibila, cantitatea de reducere autorizata pentru care va primi plata.

Dupa incheierea perioadei de reducere in termen de maxim 45 de zile, beneficiarul va depune cerere de plata in limita cantitatii autorizate, iar plata se va efectua dupa realizarea controalelor, cel tarziu in a 90-a zi dupa data incheierii perioadei de reducere.

Suma de plata a ajutorului se calculeaza prin raportarea cantitatii reduse efectiv la cantitatea autorizata pentru reducere astfel: daca a fost redusa pana la 80% din cantitatea autorizata se plateste cantitatea redusa efectiv, daca reducerea efectiva este intre 50 si 80% din cantitatea autorizata, cuantumul ajutorului se reduce cu 20%, daca reducerea efectiva este pana la 20% din cantitatea autorizata cuantumul ajutorului se reduce cu 50%, iar daca reducerea efectiva este mai putin de 20% din cantitatea autorizata nu se plateste niciun ajutor.

Cursul de schimb prevazut pentru efectuarea platii este de 4.4575 lei/euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE