Prognoza agrometeo 29 martie – 3 aprilie: seceta pedologica pentru cultura graului

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Din punct de vedere termic, perioada 29 martie – 3 aprilie se va caracteriza printr-o vreme mai calda decat in mod normal, la nivelul intregii tari, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 4…17°C, mai ridicata cu 1…8°C in raport cu mediile multianuale, pe aproape intreg teritoriul agricol. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 8…23°C, in aproape toata tara.

Temperatura minima a aerului se va situa intre 0…10°C in majoritatea zonelor de cultura, valori mai scazute (-4…-1°C) inregistrandu-se in depresiuni, unde izolat vor fi conditii de producere a brumei.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm va oscila intre 6…18°C, limite optime pregatirii patului germinativ, precum si continuarii lucrarilor de semanat la culturile de primavara din prima epoca.

Se intrevad ploi locale, izolat cu caracter de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, in cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 29 martie – 3 aprilie

Continutul de apa in cultura graului de toamna, pe adancimea de sol 0-100 cm, va inregistra valori scazute (seceta pedologica moderata) si local deosebit de scazute (seceta pedologica puternica) in Banat, Dobrogea, pe suprafete extinse din Transilvania si Oltenia, jumatatea de sud a Crisanei, vestul si izolat in nordul, estul si nord-estul Munteniei, nordul, vestul, centrul si estul Moldovei.

Rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare in Maramures, cea mai mare parte a Munteniei si Moldovei, nordul Crisanei si al Transilvaniei, izolat in sudul Olteniei.

Gradul de aprovizionare cu apa al solului pe profilul 0-20 cm (ogor), va prezenta valori satisfacatoare si local apropiate de optim, in cea mai pare parte a teritoriului agricol. In Banat, pe suprafete extinse din Transilvania si Dobrogea, jumatatea de nord a Olteniei, sudul Crisanei, nord-vestul, centrul, local in nordul si estul Munteniei, sud-estul Moldovei se vor inregistra deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata si izolat puternica).

Starea de vegetatie a culturilor agricole in perioada 29 martie – 3 aprilie

In conditiile agrometeorologice mentionate, ritmurile de crestere si dezvoltare ale cerealierelor de toamna (orz si grau) se vor desfasura pe ansamblu normal in cea mai mare parte a zonelor agricole. De asemenea, in zonele depresionare, procesele biologice ale plantelor vor evolua mai lent. Starea de vegetatie a culturilor se va mentine in general buna si medie, iar in semanaturile efectuate in afara epocii optime, uniformitatea si vigurozitatea va fi medie si slaba, iar densitatea redusa.

Orzul si graul de toamna, in functie de data semanatului si conditiile pedo-climatice se vor afla in fazele de rasarire, aparitia frunzei a treia si infratire (10-100%). De asemenea, in sudul si vestul teritoriului agricol, izolat se va semnala alungirea paiului (10-35%).

Cultura de rapita infiintata in epoca optima va parcurge infrunzirea (8-16 frunze), precum si local alungirea tulpinii (10-30%).

In cea mai mare parte a plantatiilor, la speciile de samburoase (cais, piersic, cires) se va inregistra predominant faza de inmugurire.

In majoritatea podgoriilor, local la vita de vie se va semnala faza de „plans”, iar in nordul si centrul tarii se va mentine repausul biologic.

In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole de sezon, respectiv pregatirea patului germinativ, semanatul culturilor de primavara, taieri si tratamente in vii si livezi, fertilizari si erbicidari se vor desfasura in bune conditii.

Lucrari de specialitate in perioada 29 martie – 3 aprilie

  • Continuarea pregatirii patului germinativ si semanatul culturilor de primavara din prima urgenta (orzoaica, mazare, borceag, lucerna);
  • Pregatirea patului germinativ in vederea insamantarii culturilor de primavara (sfecla de zahar, floarea-soarelui, cartof) pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
  • Fertilizarea cerealierelor de toamna cu ingrasaminte minerale si foliare;
  • Continuarea lucrarilor de intretinere (combaterea buruienilor si tratamente fito-sanitare) la speciile de camp si in plantatiile pomi-viticole;
  • Efectuarea araturilor in vederea insamantarilor de primavara.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE