Cum va fi vara 2017 pentru agricultori

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Estimarile meteorologilor pentru perioada iulie – august arata ca fermierii vor avea de infruntat o vara secetoasa, in special in sud si sud-est, zone in care zilele vor fi caniculare iar ploaia se va lasa asteptata.

Ultimele luni de primavara vor fi caracterizate prin temperaturi obisnuite din punct de vedere climatologic. Cu toate acestea, in lunile iulie si august, vremea va fi mai calda decat in mod normal in special în regiunile sudice, sud-estice si local în cele vestice.

In privinta ploilor, meteorologii estimeaza ca acestea vor fi mai frecvente si mai consistente în vestul, centrul si nordul tarii tot pâna spre mijlocul verii. Ulterior, in lunile iulie si august, seceta se va instala pe suprafete tot mai mari, cele mai afectate regiuni fiind cele din sud si sud-est.

Pentru aprilie, temperatura medie lunara a aerului va avea valori apropiate de norma climatologica in cea mai mare parte a tarii. Cantitatile totale de precipitatii vor fi excedentare in vestul, centrul si nordul tarii si apropiate de norma in rest, informeaza ANM.

In mai, temperaturile medii lunare vor fi mai scazute decat media climatologica local in nordul si centrul tarii si apropiate de norma in restul teritoriului. Cantitatile totale de precipitatii se vor situa in apropierea normelor climatologice in sud si sud-est si vor putea fi excedentare in restul teritoriului.

Pentru iunie, temperaturile medii lunare se vor situa, in general, in apropierea mediilor multianuale. Cantitatile totale de precipitatii vor fi apropiate de media climatologica in nordul si centrul tarii si vor avea o tendinta spre deficit in celelalte regiuni.

Estimarile sezoniere sunt realizate de catre Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia si au un grad de realizare de aproximativ 60%. Este estimata distributia temperaturilor medii lunare, precum si distributia cantitatilor lunare de precipitatii, iar fenomenele extreme cu o durata scurta de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE