Revin ninsorile si viscolul: urmeaza trei zile de iarna grea

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ninsorile si viscolul revin incepand de luni seara in Banat, Oltenia, Muntenia si Dobrogea, cu o intensitate mai mare in partea de sud, in special in judetele din Lunca Dunarii, anunta Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), potrivit Mediafax.

„Vreme rece in mare parte din tara, geroasa dimineata si noaptea in majoritatea zonelor, dar indeosebi in partea de nord si de centru. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre minus 7 si 3 grade iar minimele in general intre minus 14 si minus 4 grade. Inca de luni noapte se va innora in cea mai mare parte din tara si va ninge in Banat, Oltenia, Muntenia si in Dobrogea, cu o intensitate mai mare in extremitatea sudica., spre Lunca Dunarii. Aici sunt vizate judetele de la Lunca Dunarii, cele de jos- Teleorman, Giurgiu. Vor fi si intensificari ale vantului cu viteze de 45-55 km/h in zonele in care va ninge. In sudul Banatului, in Baragan si in Dobrogea vor fi si rafale chiar de peste 60km/h. Luni noaptea in estul Dobrogei, deci zona litoralului, vor fi si precipitatii mixte si conditii de polei. Vor scadea in intensitate din cursul zilei de miercuri. Dupa care ramane vreme rece, geroasa dimineata si noaptea in mare parte din tara si ninsori slabe doar izolat tot indeosebi in partea de sud”, a declarat meteorologul ANM Oana Paduraru pentru Mediafax.

Potrivit ANM, in prima parte a perioadei 14-20 ianuarie va predomina un regim termic al aerului in general normal, dupa care, vremea va intra intr-un proces de racire treptata, in cea mai mare parte a tarii.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre -8…4°C in primele zile, valori apropiate de mediile multianuale si -12…2°C spre sfarsitul intervalului, abaterile termice negative fiind de 1…5°C.

Temperatura maxima a aerului se va incadra intre -8…7°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre -19…1°C pe intreg teritoriul agricol, producandu-se inghet la sol.

Sub aspect pluviometric, se prognozeaza precipitatii mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), predominant sub forma de ninsoare, in aproape toata tara. De asemenea, vantul va prezenta intensificari temporare local cu aspect de viscol, indeosebi in zonele estice si sudice. Izolat vor fi conditii de producere a cetii, asociata cu depunere de chiciura.

Aprovizionarea cu apa pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor agricole. Deficite moderate de umiditate in sol se vor inregistra local in centrul Dobrogei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE