Prognoza agrometeo 10 – 16 ianuarie: ninsori in aproape toate zonele agricole

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In prima parte a perioadei 10 – 16 ianuarie va predomina un regim termic al aerului mai scazut decat in mod obisnuit, chiar deosebit de scazut, dupa care vremea va intra intr-un proces de incalzire, aceasta devenind normala, in cea mai mare parte a tarii, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre -18…-1°C in primele zile, abaterile termice negative fiind de 1…12°C si -8…2°C spre sfarsitul intervalului, valori apropiate de mediile multianuale.

Temperatura maxima a aerului se va incadra intre -14…4°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre -22…0°C pe intreg teritoriul agricol, producandu-se inghet la sol.

Se prognozeaza precipitatii predominant sub forma de ninsoare, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare) in aproape toata tara, acestea fiind insotite de intensificari ale vantului, local cu aspect de viscol, indeosebi in zonele sudice si estice. Izolat vor fi conditii de producere a cetii, asociata cu depunere de chiciura.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 10 – 16 ianuarie:

Aprovizionarea cu apa accesibila plantelor de grau de toamna pe adancimea de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata) se vor inregistra local in centrul Dobrogei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 10 – 16 ianuarie:

In conditiile agrometeorologice mentionate, culturile de camp si pomi-viticole se vor afla in stadiul de repaus vegetativ, in toate regiunile agricole. Pe fondul scaderii temperaturilor minime din aer sub limita biologica critica de rezistenta a plantelor (Tmin.≤-10…-15…-20°C), la culturile de toamna semanate tardiv, precum si pe terenurile fara strat protector de zapada, sau cu strat superficial (sub 10 cm), se vor putea semnala vatamari ale aparatului foliar (ingalbenire, brunificare, degeraturi).

Sub aspect fenologic, orzul si graul de toamna vor parcurge fazele de formare a frunzei a treia (40-100%) si infratire (10-100%), iar in culturile tardive vor predomina rasarirea si aparitia frunzei a treia (10-100%).

In functie de data semanatului, la cultura de rapita se va semnala predominant dezvoltarea aparatului foliar (6-13 frunze).

Speciile pomicole si viticole isi vor mentine stadiul de repaus biologic, la nivelul intregii tari.

In zilele cu precipitatii, lucrarile agricole de sezon vor fi intrerupte temporar.

Lucrari de specialitate in perioada 10 – 16 ianuarie:

  • Efectuarea controlului biologic sistematic pentru determinarea viabilitatii plantelor la culturile de toamna si a elementelor de rod la speciile pomi-viticole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE