Prognoza agrometeo 18 – 24 ianuarie: ninsori si viscol, in aproape toata tara

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In perioada 18 – 24 ianuarie va predomina un regim termic al aerului mai scazut decat in mod normal, chiar deosebit de scazut, in cea mai mare parte a tarii, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre -17…0°C, abaterile termice negative fiind de 1…10°C, in toate regiunile agricole.

Temperatura maxima a aerului se va incadra intre -9…4°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura.

Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre -25…-3°C pe intreg teritoriul agricol, producandu-se inghet la sol, cele mai scazute valori (-25…-19°C) fiind posibile in depresiunile din Transilvania si Moldova.

Se prognozeaza precipitatii predominant sub forma de ninsoare, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), in aproape toata tara. De asemenea, in prima parte a intervalului, vantul va prezenta intensificari temporare local cu aspect de viscol, indeosebi in zonele sud-estice. Izolat vor fi conditii de producere a cetii, asociata cu depunere de chiciura.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 18 – 24 ianuarie

Aprovizionarea cu apa accesibila plantelor de grau de toamna pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. Deficite moderate de umiditate in sol se vor inregistra in centrul Dobrogei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 18 – 24 ianuarie

In conditiile agrometeorologice mentionate, culturile de camp si pomi-viticole se vor afla in stadiul de repaus vegetativ, in toate regiunile agricole. Pe fondul temperaturilor minime din aer scazute situate sub pragurile biologice critice de rezistenta ale culturilor de toamna (-10…-15…-20°C), precum si pe terenurile fara strat protector de zapada sau cu strat superficial (sub 10 cm), se vor putea semnala vatamari ale aparatului foliar prin ingalbeniri, brunificari si degeraturi ale varfului frunzelor.

De asemenea, pe arealele agricole cu strat consistent de zapada, procesele de iernare ale plantelor se vor desfasura in general normal.

Sub aspect fenologic, orzul si graul de toamna vor parcurge fazele de formare a frunzei a treia (40-100%) si infratire (10-100%), iar in culturile tardive vor predomina rasarirea si aparitia frunzei a treia (10-100%).

In functie de data semanatului, la cultura de rapita se va semnala predominant dezvoltarea aparatului foliar (6-13 frunze).

Speciile pomicole si viticole isi vor mentine stadiul de repaus biologic, la nivelul intregii tari.

In zilele cu precipitatii, lucrarile agricole de sezon vor fi intrerupte temporar.

Lucrari de specialitate in perioada 18 – 24 ianuarie:

  • Efectuarea controlului biologic sistematic pentru determinarea viabilitatii plantelor la culturile de toamna si a elementelor de rod la speciile pomi-viticole

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE