Prognoza agrometeo 30 noiembrie – 5 decembrie: ploi si ninsori, in toata tara

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Perioada 30 noiembrie – 5 decembrie se va caracteriza printr-o vreme mai rece decat in mod normal, la nivelul intregii tari, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre -7…5°C, mai scazuta cu 1…3°C in raport cu mediile multianuale, pe intreg teritoriul agricol. Temperatura maxima a aerului se va situa intre -3…9°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Temperatura minima a aerului va oscila intre -12…3°C in majoritatea regiunilor agricole, cele mai scazute valori fiind posibile in depresiuni, unde vor fi conditii pentru producerea brumelor ai a inghetului la suprafata solului.

Se intrevad precipitatii mixte (ploaie, lapovita ai ninsoare), acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului, in aproape toata tara.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 30 noiembrie – 5 decembrie

In cultura graului de toamna, gradul de aprovizionare cu apa al solului pe profilul 0-50 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim ai optime, in majoritatea zonelor de cultura. In centrul ai sudul Dobrogei se vor inregistra deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata ai puternica).

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 30 noiembrie – 5 decembrie

Pe fondul regimului termic mai scazut din aer ai sol, ritmurile de createre ai dezvoltare la culturile de toamna vor evolua uaor mai lent in majoritatea zonelor de cultura, iar in depresiuni, procesele vegetative vor fi stagnate temporar. In semanaturile infiintate in perioada optima, starea de vegetatie a plantelor se va mentine buna ai medie, iar in culturile tardive, medie ai slaba.

Culturile de orz ai grau de toamna iai vor continua rasarirea (50-100%), aparitia frunzei a treia (30-100%) ai infratirea (10-50%), la nivelul intregului teritoriu agricol.

In functie de data semanatului, rapita se va afla in faza de dezvoltare a aparatului foliar (7-14 frunze), in cea mai mare parte a zonelor de cultura.

La speciile pomi-viticole din majoritatea plantatiilor vor predomina maturarea lemnului/coardelor, precum ai ingalbenirea/caderea fiziologica a frunzelor. Local, in nordul ai centrul tarii se va inregistra faza de repaus biologic.

In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole in camp (araturi, intretinerea plantatiilor pomi-viticole, fertilizari, etc.) se vor desfaaura in bune conditii.

Lucrari de specialitate in perioada 30 noiembrie – 5 decembrie

  • Finalizarea araturilor adanci de toamna, pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
  • Aplicarea ingraaamintelor minerale (fosfor ai potasiu) la culturile de toamna infiintate in epoca optima;
  • Continuarea lucrarilor de intretinere in plantatiile pomicole ai viticole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE