Prognoza agrometeo 19 – 24 noiembrie: vremea se incalzeste in majoritatea regiunilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Sub aspect termic, in perioada 19 – 24 noiembrie va predomina o vreme mai calda decat in mod obisnuit, in majoritatea regiunilor, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre -2…14°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C, pe aproape intreg teritoriul agricol. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 4…18°C, in aproape toata tara. Temperatura minima a aerului se va situa intre -8…10°C in cea mai mare parte a zonelor de cultura, valorile cele mai scazute (-8…-3°C) fiind posibile in zonele depresionare, unde vor fi conditii pentru producerea brumelor si a inghetului la suprafata solului.

Se intrevad precipitatii predominant sub forma de ploi locale, reduse cantitativ, fiind insotite de intensificari temporare ale vantului.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 19 – 24 noiembrie

In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-50 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor agricole. Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si puternica) se vor inregistra in centrul si sudul Dobrogei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 19 – 24 noiembrie

Pe ansamblu, ritmurile vegetative ale culturilor de toamna se vor desfasura in general in bune conditii pe majoritatea suprafetelor agricole, exceptand zonele depresionare nordice si centrale, unde procesele de crestere si dezvoltare vor fi mai lente si chiar stagnate temporar.

Sub aspect fenologic, orzul si graul de toamna se vor afla in fazele de rasarire (30-100%) si aparitia frunzei a treia (10-100%), precum si infratire (10-40%), in special in semanaturile efectuate in epoca optima. Starea de vegetatie a culturilor se va mentine in general buna si medie, iar in culturile semanate tardiv, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta medie si slaba.

La rapita infiintata in epoca optima se va continua faza de infrunzire (8-14 frunze adevarate), cu o uniformitate si vigurozitate a plantelor pe ansamblu buna si medie.

Vita de vie va parcurge stadiul de repaus biologic, in majoritatea podgoriilor

Pomii fructiferi isi vor definitiva maturarea lemnului, ingalbenirea si caderea frunzelor in toate plantatiile, speciile fiind in general bine adaptate la conditiile de iernare.

Local, in nordul tarii se va continua starea de repaus vegetativ.

In general, conditiile agrometeorologice prognozate vor permite continuarea lucrarilor agricole in camp (araturi, intretinerea plantatiilor pomi-viticole, fertilizari, etc.), cu exceptia zilelor cu precipitatii.

Lucrari de specialitate in perioada 19 – 24 noiembrie:

  • Efectuarea araturilor adanci de toamna pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
  • Administrarea ingrasamintelor minerale pe baza de fosfor si potasiu la culturile de toamna semanate in epoca optima;
  • Lucrari de intretinere in plantatiile pomi-viticole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE